بینامتنیت قرآنی در مقامات حریری- قسمت ۵ | ... | |
با بررسی مقامات حریری ملاحظه میشود که حریری مقامات خویش را با بهره گرفتن از آیات نورانی قرآن کریم به بلاغت و فصاحت و شیوایی آراسته میکند.
تأثیر مفردات و الفاظ: کلمات و الفاظ زیادی از قرآن کریم در مقامات حریری جلوهگری میکند که در این بخش به برخی از آنها اشاره میشود.
تأثیر آیات قرآن: در بررسی مقامات حریری، چنانکه ملاحظه میشود حریری نه تنها از مفردات قرآنی استفاده کرده بلکه در بعضی مواقع، عین آیات قرآن یا قسمتی از آن را در متن مقامات بهکار گرفته است.
تأثیر مفاهیم قرآنی: با تامّل در مقامات حریری ملاحظه میشود که حریری نه تنها از آیات قرآن به طور مستقیم در متن مقامات بهره جسته است، بلکه از مفاهیم قرآنی نیز بی بهره نبوده است. هر چند که بهکار گرفتن آیات قرآن در متن مقامات، بیش از پیش به ارزش ادبی آن میافزاید امّا استعمال مفاهیم و مضامین آیات قرآن نیز به نوعی بر زیبایی و شیوایی مقامات حریری افزوده است که در این بخش به نمونههایی از آن اشاره میشود.
تأثیر الفاظ و مفاهیم: حریری همانگونه که از الفاظ و مفاهیم، هر یک به صورت جداگانه بهره گرفته بلکه در پارهای موارد برای شیوایی کلام خویش از الفاظ و مفاهیم به صورت یکجا بهرهمند گشته است.
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت 40y.ir مراجعه نمایید. ۱-۶ پژوهشهای علمی انجام شده قبلی در ارتباط با پایان نامه (بطور مختصر) با توجه به شهرت مقامات حریری، در برخی کتب ادبی و تاریخی اشاراتی به این کتاب شده اما در ارتباط با بینامتنیت قرآنی در مقامات حریری، کتاب یا مقاله مستقلی نوشته نشده است.
۱-۷ حدود پژوهش (در صورت لزوم) : تمام کتاب مقامات حریری.
۱-۸ فرضیات پژوهش:
حریری در مقامات خود از آیات قرآن به اشکال گوناگون استفاده کرده است. تناص قرآنی حریری از نوع تناص خارجی است و آن تناصی است که متن به مراجع و منابع شعری، ادبی، دینی و . . . میپردازد. ۱-۹ اهداف این پژوهش: نشان دادن کاربرد قرآن در کتاب مقامات حریری که بیان کنندهى توجه فراوان این شاعر به کلام خداوند مىباشد. فصل ۲
۲-۱ درآمد حریری بصری از ادبا و لغویان نامی قرن پنجم است. اکثر منابع وی را به نسبت حریری ذکر کرده اند که دال بر پیشه حریرفروشی پدرانش بوده، ولی برخی مانند یاقوت حموی او را «ابنالحریری» خواندهاند.
۲-۲ زندگی حریری وی قاسم بن علی بن محمد بن حریری است که در سال ۴۴۶ هجری در یکی از نواحی بصره به نام مشان (میشان) دیده به جهان گشود و در سال ۵۱۶ هجری چشم از جهان فرو بست. در عنفوان جوانی به بصره رفت و علم حدیث، ادبیات و زبان را فراگرفت. (ضیف، ۱۹۸۰، ۲۹۲)
۲-۳ اساتید حریری حریری ادب و علوم و فنون ادبی را نزد ابوالحسن علی بن فضال مجاشعی فراگرفت و فقه را از محضر دو فقیه بزرگ شافعی، ابواسحاق بن علی بن شیرازی و ابنصباغ آموخت. (حریری، ۱۳۸۹، ۱۸)
۲-۴ حریری و دیوان خلافت دیری نپایید که حریری به سبب هوش و ذکاوتش در دیوان خلافت صاحبخبر شد و آن شغلی چون اداره اطلاعات یا انتشارات در عصر حدیث است و این شغل تا آخر دوره متقی بالله در فرزندانش ادامه یافت. (ضیف، ۱۹۸۰، ۲۹۲)
۲-۵ زشت رویی حریری
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 02:33:00 ق.ظ ]
لینک ثابت
|