بررسی مسئولیت مدتی تولید کنندگان مواد غذایی- قسمت ۴ | ... | |
وظیفهی اول: تأمین انرژی موردنیاز بدن؛ بدن برای حیات نیاز به انرژی دارد. دودسته مادهی غذایی یعنی کربوهیدراتها و چربیها ( لیپیدها) این وظیفه را بر عهدهدارند. هر گرم کربوهیدرات معادل ۴ کیلوکالری انرژی تولید میکند. تأمین انرژی از ناحیهی کربوهیدراتها سریعتر از لیپیدها انجام میشود. در صورت عدم مصرف، کربوهیدراتها بهصورت چربی درآمده، بافت چربی ذخیره میشود. هر گرم چربی ۹ کیلوکالری انرژی تولید میکند.
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت tinoz.ir مراجعه کنید. تحولات غذا در طول تاریخ انسانها، جانوران همهچیز خوری هستند که قادرند هم فراوردههای گیاهی و هم جانوری را مصرف کنند. پس از دوران عصر یخ، انسانها میخواستند تا پرورش گیاهان و حیوانات را تحت کنترل خود بگیرند تا بدینوسیله خود را ایمن سازند. این مسئله منجر به پیدایش کشاورزی شد و شیوهای که غذا طی آن به دست میآمد را تغییر داد.
وعدههای غذایی غذاهای مکمل متفاوتی که همراه باهم مصرف میشوند، یک وعده غذایی را تشکیل میدهند. معمولاً افراد، وعدههای غذایی را همراه با اعضای خانواده و یا دوستانشان میل میکنند که این مسئله، خود نوعی موقعیت اجتماعی محسوب میشود. وعدههای غذایی کوچکی که بین وعدههای اصلی غذا وجود دارد را اسنک مینامند. تعداد وعدههای غذایی در هرروز، مقدار آن، مواد تشکیلدهنده و اینکه کی و چگونه تهیه میشوند در نقاط مختلف دنیا بسیار باهم متفاوت است. این امر، به آب و هوای محل، اکولوژی، اقتصاد آن منطقه، فرهنگ، سنتها و میزان صنعتی شدن آن محل بستگی دارد. بهعلاوه، غذاها در جشنوارههای فرهنگی و مذهبی نقش مهمی ایفا میکنند. در جوامع صنعتی، منشأ تولید بخش عظیمی از وعدههای غذایی، جانوران میباشند.
به دست آوردن غذا درگذشته غذا از راه پرورش حیوانات، صید ماهی، شکار و دیگر روشهای امرارمعاش به دست میآمد. هرکدام از این روشها، در یک ناحیه خاص بااهمیت بود و اهالی آن ناحیه از آن برای تهیه غذای خود استفاده میکردند. امروزه در جوامع توسعهیافته، تولید غذا عمد تا بر پایه کشاورزی، پرورش ماهی و دامداری آنهم بر پایه صنعت هست؛ با این هدف که مقدار غذای تولیدی را به حداکثر رسانده و درعینحال، هزینهها را تا حداقل کاهش دهند. این امر، تنها بر پایه ابزارهای مکانیکی همچون، تراکتور، کمباین، ماشین درو غیره امکانپذیر است. همچنین استفاده از کودهای شیمیایی، تولید غلات را افزایش داده است.
تولید غذا در قدیم، مراحل تولید غذا منحصر به روشهای جلوگیری از فساد، بستهبندی غذا و حملونقل آن بود. نمک سود کردن، خشک کردن، ترشی گذاشتن و دودی کردن، روشهای ابتدایی نگهداری از مواد غذایی محسوب میشد. پنیر، اولین فراورده غذایی عملآمده بود. در قرن ۱۹ و با آغاز عصر صنعتی شدن، تولید غذا پیشرفت کرد. در این دوران بود که با توسعه فنآوری، روشهای جلوگیری از فساد، بستهبندی و بارکد کردن و همچنین حملونقل مواد غذایی تحول یافت. بهعلاوه، با توسعه صنعت، مردم عادی که توان استخدام خدمتکار خانگی را نداشتند، توانستند از مزایای غذاهای آماده که مدتزمان پخت را کاهش میدهد، بهرهمند گردند.
انواع غذاهای تولیدشده آشامیدنیها: آب میوه، نوشیدنی، نوشیدنی گازدار، مایعات.
تجارت غذا امروزه غذا در سراسر دنیا مبادله میشود. دسترسی به غذا دیگر محدود به ناحیهای که ماده غذایی در آنجا پرورش مییابد و یا محدود به فصل و زمان خاصی نیست. از سال ۱۹۶۱ تا ۱۹۹۹ در سرتاسر جهان، افزایش قابلتوجهی در صادرات مواد غذایی وجود داشت. اقتصاد برخی کشورها بسیار متکی بر صادرات مواد غذایی است (در برخی موارد، بیش از ۸۰ %).
میزان کافی غذا محرومیت غذایی سبب سوء تغذیه و درنهایت فقر غذایی میگردد. این امر تأثیر مخرب و همهگیری بر سلامتی و مرگومیر انسان میگذارد. در سال ۲۰۰۳)م)، تخمین زدهاند که هرسال در سراسر جهان، ۴۰ میلیون نفر به دلیل گرسنگی جان میسپارند. گاهی برای توزیع عادلانه غذا در زمانهای کمبود مواد غذایی، مخصوصاً دوران جنگ، از جیرهبندی استفاده میکنند.
سالم بودن غذا بیماریهای ناشی از غذا و یا مسموم کردن غذا توسط باکتری، سم، ویروس و غیره ایجاد میشود. مسموم کردن غذا، عاملی برای بیماری انسان شناختهشده است. در طول دوران امپراتوری رم، با بهره گرفتن از مسموم کردن غذاها بسیاری از افراد را میکشتند. به همین دلیل در قرونوسطی، اعضای خانواده سلطنتی اشخاصی را برای آزمودن و چشیدن طعم و مزه غذا استخدام میکردند. تشخیص عوامل بیماریهای ناشی از غذا و همچنین شناسایی روشهای نظامیافتهتر جهت نابودی این بیماریها سبب توسعه سیستمهای تجاری همچون HACCP شد. اینگونه سیستمها اگر درست عمل کنند قادرند هرگونه خطر احتمالی را تشخیص داده و نابود نمایند.
حساسیت به غذا برخی افراد نسبت به بعضی غذاها حساسیت دارند. مقدار ماده غذایی موردنیاز برای تحریک فرد مبتلابه حساسیت، میتواند بسیار کم باشد. برای مثال، ذرات کوچک از یک ماده غذایی در هوا که حتی استشمام هم نمیشود، میتوانند واکنشهای کشندهای را در فرد مبتلابه حساسیت ایجاد نمایند. هر ماده غذایی میتواند محرک باشد؛ اما مواد غذایی که معمولاً ایجاد حساسیت میکنند دارای گلوتن، ذرت، صدف، بادام زمینی و سویا میباشند. بیشتر افراد مبتلابه حساسیت پس از مصرف ماده غذایی خاصی، دچار اسهال، علائم پوستی جوش، ورم و استفراغ میشوند. البته اینگونه ناهنجاریها ریشه ارثی دارند و اساساً از اعضای خانواده به فرد منتقل میگردد.
عادات رژیم غذایی عادات رژیم غذایی نقش مهمی در سلامتی و مرگومیر بشر ایفا میکنند. ازجمله:
گفتار سوم: تعریف مصرفکننده کمسیون بازنگری حقوق مصرف اینگونه مصرفکننده را تعریف نموده است: مصرفکنندگان اشخاص حقیقی یا حقوقی هستند که برای کاربرد غیرحرفهای، اموال یا خدمات را برای خود تهیه میکنند و یا مورداستفاده قرار میدهند. (تحقیقات حقوقی، ترجمه فدک ۱۳۷۹ ص۳۰۹) مصرفکننده شخص حقیقی یا حقوقی است که کالا یا خدماتی را برای استفاده شخصی و بدون قصد سودآوری و تجارت خریداری میکند. بر این اساس، اگر معامله بین دو شخص اهلفن که دارای تخصص یکسان هستند منعقد گردد، مشمول قوانین حمایت از مصرفکنندگان نمیشود.
گفتار چهارم: تعریف عمدهفروش، خردهفروش
بند اول-عمدهفروش: منظور از عمدهفروش مندرج در قانون نظام صنفی و آییننامههای اجرایی آن هر شخص حقیقی یا حقوقی اعم از تولیدکننده یا توزیعکننده یا واردکننده است که تمام یا قسمتی از فرآوردههای صنعتی و یا کشاورزی و یا کالای وارداتی را در اختیار غیر مصرفکننده اعم از افراد صنفی، تجار،بنکداران و حقالعمل کاران خواه بهصورت فروش و یا بهطور امانی برای فروش قرار میدهند. تجار و بنکداران و حقالعمل کارانی که شخصاً تولیدکننده و یا واردکننده نبوده و به شرح فوق محصول و یا کالایی را در اختیار گرفته و سپس به افراد صنفی میفروشند نیز عمدهفروش محسوب میشوند. (بند ۲ تبصره ماده ۱۵ از اصلاح قانون نظام صنفی مصوب ۳۰/۸/۱۳۵۱) کسی است که اجناس را در مقیاس بزرگ خریده و در مقیاس کوچک میفروشد، اما نه به آخرین مصرفکننده بلکه به خردهفروش.
بند دوم- خردهفروش: خردهفروش کسی است که مصرفکننده نهایی، کالای موردنیازش را از طریق وی به دست میآورد.
مبحث دوم: انواع مسئولیت واژه مسئولیت در زبان عربی مصدر جعلی از «مسؤول» است. در قوانین موجود تعریفی از مسئولیت به عمل نیامده تعاریف حقوقدانان نیز در این مورد گوناگون میباشد در ذیل به گونههایی از این تعاریف اشاره میشود: پایان نامه حقوق
بند ۲: اقسام مسئولیت مسئولیت را از زوایای مختلفی میتوان تقسیمبندی کرد معمولترین تقسیمبندی که در کتب حقوقی صورت پذیرفته است به شرح زیر میباشد:
الف) مسئولیت اخلاقی مسئولیت اخلاقی عبارت است از مسئولیتی که قانونگذار معترض آن نشده باشد (تاج میری، ۱۳۷۵، ص ۲۴). همانند مسئولیت انسان نسبت به خود یا خداوند یا دیگری، ضمانت اجرای چنین مسئولیتی تنها تأثیر وجدان و درونی است ولی ضمانت اجرای حقوقی ندارد بهعبارتدیگر مسئولیت اخلاقی مواخذه وجدان از خطاست، نیتی پلید در درون انسان میتواند ازنظر اخلاقی شخص را مسئول قرار دهد، ارتباط مسئولیت اخلاقی با درون آدمی است(کاتوزیان، ۱۳۷۷، ص ۴۵۱).
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 02:56:00 ب.ظ ]
لینک ثابت
|