۲ ـ ۱۲ ـ ۲ بازده مورد انتظار[۶۱]

عبارت است بازده تخمینی یک دارایی که سرمایه ­گذاران انتظار دارند در یک دوره آینده بدست آورند. بازده مورد انتظار با عدم اطمینان همراه است و احتمال دارد برآورده شود و یا این که برآورده نشود. سرمایه ­گذاران برای کسب بازده مورد انتظار بایستی یک نوع دارایی را خریداری نمایند و توجه داشته باشند که این بازده ممکن است تحقق نیابد. سرمایه ­گذاری بر روی اوراق بهادار ریسک دار و بلند مدت می ­تواند باعث برآورده شدن بازده مورد انتظار سرمایه ­گذاران شود، در حالی که این امر در کوتاه مدت کمتر اتفاق می­افتد.
پایان نامه - مقاله - پروژه

۱۳ ـ ۲ اجزای بازده

بازده معمولاً از دو بخش تشکل می­ شود:

۱ ـ ۱۳ ـ ۲ سود دریافتی[۶۲]

مهمترین جزء بازده سودی است که به صورت جریان­های نقد دوره­ای سرمایه ­گذاری بوده و
می ­تواند به صورت بهره یا سود تقسیمی باشد. ویژگی متمایز این دریافت­ها این است که منتشر کننده پرداخت­هایی را به صورت نقدی به دارند دارایی پرداخت می­ کند. این جریان­های نقدی با قیمت اوراق بهادار نیز مرتبط است.

۲ ـ ۱۳ ـ ۲ سود (زیان) سرمایه[۶۳]

دومین جزء مهم بازده، سود (زیان) سرمایه است که مخصوص سهام عادی است ولی در مورد اوراق قرضه بلند مدت و سایر اوراق بهادار با در آمد ثابت نیز مصداق دارد. به این جزء که ناشی از افزایش (کاهش) قیمت دارایی است سود (زیان) سرمایه می­گویند. این سود (زیان) سرمایه ناشی از اختلاف بین قیمت خرید و قیمت زمانی است که دارنده اوراق قصد فروش آن­ها را دارد. این اختلاف می ­تواند سود یا زیان باشد.
مجموع این دو جزء، بازده کل اوراق بهادار را تشکیل می­دهد که برای هر اوراق بهاداری به صورت زیر است:
(۲ ـ۲) افزایش قیمت +
یا سود دریافتی = بازده کل اوراق بهادار TR
کاهش قیمت -
رابطه (۲ ـ ۲) عبارت مفهومی بازده کل برای هر اوراق بهاداری است. رابطه بالا را می­توان این گونه بیان کرد، نرخ بازده کل اوراق بهادار شامل مجموع دو جزء سود دریافتی و تغییرات قیمت است.
توجه داشته باشید که هر یک از این دو جزء می ­تواند صفر باشد و یا تغییرات قیمت می ­تواند منفی باشد. سود دریافتی نمی­تواند منفی باشد.

۱۴ ـ ۲ بازده غیرعادی سهام[۶۴]

محاسبه بازده غیرعادی سهام به سه روش قابل انجام است (خطیبی ، ۱۳۸۶،ص ۴۸)[۶۵].
روش اول ـ استفاده از مدل بازار[۶۶]
مدل بازار رابطه میان نرخ بازده یک دارایی (Rit) و نرخ بازده مجموع دارایی­ ها در بازار (Rmt) را به صورت آماری توصیف می­ کند و به صورت زیر نوشته می­ شود:
(۳ ـ ۲)
Rit = a + Bi Rmt + eit
(۴ ـ ۲)
Rit = Pit – p it -1 + Dit
Pit -1
(۵ ـ ۲)
Rmt = It –It -1
It-1
که:
Rm,t : نرخ بازده بازار سهام
It : عدد شاخص قیمت بازار سهام در زمان t است.
Pi,t : قیمت سهام شرکت i در زمان t است.
Di,t : مربوط به سهام جایزه است و به صورت زیر محاسبه می­گردد:
(۶ ـ ۲) p i,t × درصد سهام جایزه = D i,t
و Di,t مربوط به حق تقدم به صورت زیر محاسبه می­گردد:
(۷ ـ ۲) (قیمت اسمی × درصد حق تقدم) – P i,t × درصد حق تقدم = D i,t
منظور از p i,t قیمت معامله شده سهم پس از مجمع است.
برای محاسبه بازده غیر عادی سهام ابتدا بازده مورد انتظار سهم (Ri,t ) با بهره گرفتن از مدل بازار برآورد و سپس بازده مورد انتظار با بازده واقعی مقایسه می­گردد تا بازده غیر عادی بدست آید:
(۸ ـ ۲ ) R i,t – r i,t = e i,t
که :
i,t : بازده غیر عادی سهام i در زمان t
i,t r : بازده واقعی سهم iدر زمان t
Ri,t : بازده مورد انتظار سهم I در زمان t که بر اساس برآورده مدل بازار بدست می ­آید.
در صورتی که عامل خاص شرکت (غیر از عوامل بازار) موجب بازدهی سهم آن شرکت گردد و ei,t دارای مقدار غیر صفر باشد، نشانه وجود بازده غیر عادی است که خاص آن شرکت می­باشد، a و β پارامترهای مدل بوده که از یک سهم به سهم دیگر متفاوت است.
(۹ ـ ۲) βi R m,t + a = R i,t
بازده ماهانه شرکت برای مدت ۳۶ ماه با بازده ماهانه بازار سهام برای مدت ۳۶ ماه محاسبه و مدل رگرسیون فوق برآورد می­گردد تا پارامترهای مدل بازار یعنی (a و β) بدست آید. استفاده از

موضوعات: بدون موضوع
[پنجشنبه 1400-07-29] [ 05:18:00 ب.ظ ]