اسلانگن[۱۵] و همکاران (۲۰۰۴) نقش نهادهای اقتصادی، دولت و سرمایه اجتماعی را در توسعه بخش کشاورزی کشورهای اروپایی شرقی و مرکزی بررسی نموده ­اند. آنها نشان دادند که محیط نهادی و سرمایه اجتماعی، عوامل بسیار مهمی در توضیح موفقیت بخش کشاورزی هستند. برای اندازه‌گیری سرمایه اجتماعی از سه سنجه اعتماد به دولت، اعتماد به همتایان و فساد دولتی استفاده شد. این مطالعه همچنین نشان داد که افزایش سهم بخش کشاورزی در تولید ناخالص داخلی، با سرمایه اجتماعی و محیط نهادی رابطه دارند. مهم‌ترین عوامل موثر بر موفقیت بخش کشاورزی شاخص‌های اعتماد، آزادی اقتصادی، نبود فساد دولتی و بی‌طرفی دولت، تغییر در تولید ناخالص داخلی، اندازه زمین‌های کشاورزی و بدهی‌های عمومی گزارش شده است.
پایان نامه
روی[۱۶] (۲۰۰۷)، در مطالعه خود به همبستگی مثبتی بین جامعه مدنی و حکمروایی شایسته از منظر گروهی از خبرگان دست یافته است.
اکسانا پاپوویچ[۱۷] (۲۰۰۸) تحقیقی را با عنوان حکمروایی شایسته و سیاست کاهش فقر در کشور اوکراین انجام داده است. وی در این تحقیق از سه شاخص عمده حکمروایی یعنی مشارکت، پاسخگویی و شفافیت استفاده کرده است. این مطالعه در مقطع زمانی ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۸ با بهره گرفتن از روش تحلیل محتوا و مطالعه میدانی انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می­دهد که با توجه به اهداف توسعه هزاره در کاهش فقر تکامل حکمروایی شایسته در کاهش فقر روستایی در اوکراین موثر بوده است.
مارتین مینوگ[۱۸] (۲۰۰۸) در پژوهشی با عنوان پیوندهای نظارتی حکمروایی و فقر، در پی یافتن ارتباط بین حکمروایی و کاهش فقر در چارچوب مفروضات غالب اقتصادی در زمینه روابط بین رقابت، مقررات، رشد اقتصادی و فقر بوده است. نتیجه پژوهش بیان می­دارد که صرف تغییرات اقتصادی نمی­تواند تمامی زمینه ­های کاهش فقر را پوشش دهد بلکه نیازمند اصلاح ساختارهای سیاسی نیز می­باشد.
۲-۶- الگوی نظری تحقیق
حکمروایی شایسته به عنوان یک الگوی مدیریتی مناسب می ­تواند جهت بهبود مدیریت روستا مورد توجه قرار گیرد. با عنایت به مفاهیم تعریف شده، پیشینه نگاشت­های مورد بررسی در حوزه سرمایه اجتماعی و حکمروایی شایسته و الگوهای مورد بررسی در این فصل، الگوی نظری پژوهش، شامل چند بخش یعنی، حکمروایی شایسته (مسئولیت­ پذیری، کارآیی و اثربخشی، مشارکت­گرایی و عدالت محوری)، سرمایه اجتماعی (آگاهی اجتماعی، مشارکت، شبکه اجتماعی و اعتماد) و عوامل تاثیرگذار فردی و محیطی در شکل (۲-۶) ترسیم شده است.
شکل (۲-۶) الگوی نظری تحقیق
فصل سوم
روش ­شناسی تحقیق
۳-۱- مقدمه
در این فصل، با توجه به موضوع تحقیق، به معرفی روش تحقیق، متغیرهای مورد تحقیق (متغیرهای مستقل و وابسته)، فرضیات تحقیق (رابطه­ای و تفاوتی)، جامعه آماری و حجم نمونه، روش گردآوری اطلاعات، روش نمونه گیری، شیوه بررسی روایی و پایایی ابزار و روش­های آماری مورد استفاده برای پردازش و تحلیل داده ­ها پرداخته شده است.
۳-۲- روش تحقیق
این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی، از نظر گردآوری داده ­ها، میدانی و از لحاظ کنترل و سنجش متغیرها،‌ توصیفی و غیر آزمایشی می­باشد. در این تحقیق از بین انواع روش­های تحقیق توصیفی، از پیمایش برای دستیابی به اهداف مورد نظر بهره گرفته شده است. تحقیق پیمایشی عبارت است از تکمیل پرسشنامه‌ها توسط نمونه ­ای از پاسخگویان که از میان جمعیت مورد مطالعه انتخاب می­شوند. تحقیق پیمایشی به سه دسته به شرح زیر تقسیم می‌شود (الف): روش مقطعی (ب): روش طولی (ج): روش دلفی. تحقیق حاضر از بین انواع روش تحقیق پیمایشی از نوع مقطعی می­باشد.
۳-۳- روش گرد­آوری اطلاعات
در این تحقیق به منظور جمع­آوری اطلاعات از روش­های زیر بهره­گرفته شد:
۳-۳-۱- جستجوی کتابخانه­ای و اینترنتی
جهت آشنایی بیشتر با سوابق و دستیابی به یافته­های تحقیقاتی که در زمینه مدیریت روستایی، حکمروایی شایسته و سرمایه اجتماعی، انجام گرفته که با توجه به اطلاعات به دست آمده فصل اول و دوم تدوین شد.
۳-۳-۲- مطالعه میدانی
برای گرفتن اطلاعات مورد نیاز این پژوهش، از پرسشنامه بهره­ گرفته شد و پس از انجام پیش آزمون و اعمال اصلاحات لازم نسبت به تکمیل آن توسط مخاطبان مورد نظر اقدام گردید.
۳-۴- متغیرهای تحقیق و تعاریف عملیاتی آن­ها
در این تحقیق دو دسته متغیر وابسته و مستقل به شرح زیر مد نظر قرار گرفته است:
۳-۴-۱- متغیر وابسته: حکمروایی شایسته در مدیریت روستایی.
۳-۴-۲- متغیر مستقل: ویژگی­های کلی پاسخگویان (فردی- خانوادگی، اجتماعی، اقتصادی، نهادی- زیرساختی، مورفولوژی) و نیز مولفه‌های سرمایه اجتماعی.
۳-۵- فرضیات تحقیق
- بین مولفه­های سرمایه اجتماعی و حکمروایی شایسته رابطه معنی­داری وجود دارد.
- رابطه معنی­داری بین حکمروایی شایسته و سرمایه اجتماعی با ویژگی­های اجتماعی - اقتصادی پاسخگویان وجود دارد.
- گروه‌های مختلف پاسخگویان ارزیابی متفاوتی از سرمایه اجتماعی و حکمروایی شایسته در روستای خود دارند.
۳-۶- ابزار سنجش و گردآوری اطلاعات
پرسشنامه ابزار اصلی این تحقیق می­باشد که با توجه به الگوی نظری و اهداف تحقیق تدوین گردید. این پرسشنامه در قالب سه بخش (جدول ۳-۱) شامل: مشخصات کلی پاسخگو (جدول ۳-۲)، مولفه­های سرمایه اجتماعی (جدول ۳-۳) و مولفه­های حکمروایی شایسته (جدول ۳-۴) تدوین گردید.
جدول (۳-۱) بخش­های مختلف پرسشنامه به همراه تعداد گویه ­های هر بخش

 

متغیرها تعداد گویه
مشخصات کلی پاسخگو
سرمایه اجتماعی
حکمروایی شایسته
۲۸
۳۹
۴۵

جدول (۳-۲) تعریف و مقیاس سنجش متغیرهای تحقیق

موضوعات: بدون موضوع
[پنجشنبه 1400-07-29] [ 03:41:00 ب.ظ ]