شهرستان شیراز
شهرستان مرودشت
شهرستان سپیدان
این تحقیق علاوه بر مدل شهرستانی، از یک مدل چند منطقه ای نیز استفاده و در مدل اخیر 3 شهرستان مورد نظر در یک مدل جامع با ارتباطات بین مناطق بررسی شده است.
تابع هدف در این مدل حداکثرسازی سود ناخالص بازاری شهرستان است.
ضرایب تابع هدف در مدل شهرستانی، سود ناخالص هر یک از محصولات در هر یک از شهرستان هاست و متغیرهای تصمیم در مدل شهرستانی، سطح زیر کشت هر یک از محصولات راهبردی مورد نظر است.
این محصولات عبارتند از: گندم آبی، گندم دیم، جو آبی، جو دیم، ذرت دانه ای آبی، نخود آبی، نخود دیم، آفتابگردان آبی، پنبه آبی، چغندرقند، پیاز، سیب زمینی، لوبیا قرمز آبی، عدس آبی، عدس دیم و شلتوک است.
محدودیت ها شامل:

محدودیت آب
محدودیت نیروی کار
محدودیت سرمایه جاری
محدودیت ماشین آلات
محدودیت سموم
محدودیت کودهای شیمیایی
محدودیت زمین
محدودیت کشت آبی
محدودیت کشت دیم
محدودیت مدیریتی
محدودیت حداقل سطح زیر کشت
از آنجا که هدف این تحقیق ارائه مدلی بر کل کشور است ابتدا مدل هر شهرستان به تفکیک و سپس با کنار هم قرار دادن مدل های شهرستانی، مدل استان و آنگاه با کنار هم قرار دادن مدل های استانی مدل کل کشور ساخته شده است.
نتایج این تحقیق نشان می دهد که استفاده از مدل چند منطقه ای، سود را نسبت به وضع موجود 03/2 درصد می افزاید و همچنین زمین های بدون کشت را 3 درصد نسبت به مجموع مدل های شهرستانی کاهش می دهد.
به اشتراک گذاشتن منابع باعث می شود محصول سودآورتری مانند گندم دیم جایگزین جو دیم در مدل شهرستانی شود.
این موضوع نشان می دهد که به اشتراک گذاشتن منابع کمیاب در صورت امکان می تواند در افزایش سودآوری کل منطقه مفید باشد مضافأ این که در شرایط موجود اجرای این پیشنهاد با تخصیص بهینه سم و کود و نیز افزایش کارایی نظام بانکی امکان پذیر است.
اسد پور و همکاران (1386) در مقاله خود از مدل برنامه ریزی آرمانی یا چند هدفه در تعیین الگوی بهینه کشت در منطقه دشت ناز شهرستان ساری بهره گرفته اند.
برای لحاظ اهداف متعدد مدیر به ترتیب اهمیت و اولویت، سه ساختار متفاوت اولویت بندی از اهداف در نظر گرفته شده است و از بین این سه ساختار، بهترین ساختار، با بهره گرفتن از تابع فاصله ای Euclidean به منظور انتخاب بهترین الگوی بهینه کشت تعیین گردیده است. این روش به سبب تلاش برای رسیدن به اهداف متعدد که گاهی هم در تضاد می باشند برای مدیران، نسبت به روش های دیگر برنامه ریزی اقتصادی کاربردی تر است.
عکس مرتبط با اقتصاد
محصولات منطقه به 3 دسته زیر تقسیم بندی شده اند:

محصولات بهاره شامل سویا بهاره، ذرت بذری، ذرت دانه ای و برنج
محصولات پاییزه شامل کلزا و گندم
محصولات تابستانه شامل ذرت علوفه ای و سویا تابستانه
مهمترین اهداف کلی مورد نظر مدیر در این واحد زراعی در ساختار مدل شامل:

اهداف به کار گیری زمین
اهداف تولید
اهداف مصرف آب
اهداف به کار گیری نیروی کار
هدف سرمایه گذاری نقدی
هدف دسترسی به درآمد ناخالص مطلوب
از آن جایی که زمین به عنوان مهمترین عامل تولیدی مورد نظر مدیر است، در الویت بندی ها به عنوان بالاترین الویت انتخاب شده است.
در بررسی های به عمل آمده در کشت و صنعت دشت ناز شهرستان ساری که به عنوان یک واحد بزرگ تولید محصولات کشاورزی مطرح است ملاحظه شد که این واحد زراعی به دلیل عدم برنامه ریزی صحیح در توسعه الگوهای بهینه کشت تا حد زیادی غیر کار آمد عمل می نماید در واقع الگوی کشت فعلی در بردارنده اهداف مطلوب مدیران این واحد زراعی نیست.
با معرفی این الگو مدیر می تواند بیشترین میزان دسترسی به اهداف خود را با رعایت آن به دست آورد و در ضمن این مدل کمبودها و اضافات منابع را نیز به مدیر گزارش می دهد بدلیل عدم تخصیص بهینه منابع اختلاف بین درآمد واقعی و درآمد مدل بهینه زیاد است. بدلیل عدم وجود الگوی بهینه، درآمد حاصل از عوامل تولید بسیار پایین است و در حقیقت در منطقه مورد بررسی اتلاف منابع اتفاق افتاده است.
نتایج و یافته های تحقیق نشان می دهد امکانات بالقوه و بالفعل برای بهبود دسترسی به اهداف مدیریت بخش کشاورزی در منطقه مورد مطالعه وجود دارد به طوریکه مقادیر بهینه الگوی کشت برای محصولات مختلف زراعی شامل گندم، برنج، ذرت دانه ای، ذرت علوفه ای، ذرت بذری، کلزا، سویا بهاره، سویای تابستانه با پیشنهاد جدید مدل می توانند درآمد ناخالص مزرعه را به ازاء هر هکتار تا مبلغ 336100 ریال افزایش دهند.
منصوری و کهنسال (1386) این تحقیق را ارائه و به کارگیری یک مدل برنامه ریزی آرمانی ترتیبی برای تعیین الگوهای بهینه کشت و مقایسه آن ها به منظور دستیابی همزمان به اهداف اقتصادی کشاورز و اهداف زیست محیطی انجام دادند.
هدف اصلی این مطالعه تعیین الگوهای بهینه کشت محصولات زراعی در 2 ساختار
الف) با اولویت اهداف اقتصادی
ب) با اولویت اهداف زیست محیطی و مقایسه نتایج آن ها با الگوی برنامه ریزی خطی و شرایط فعلی به منظور ارائه سیاست های کمی می باشد.
در این تحقیق از اطلاعات مربوط به 10 نوع محصول زراعی تولید شده برای سال زراعی 83-82 در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد استفاده شده است.
محصولات شامل گندم، جو،

برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت tinoz.ir مراجعه کنید.
یونجه، ذرت علوفه ای، سیب زمینی، گوجه فرنگی، چغندرقند، سویا، نخود و لوبیا قرمز می باشد.
الگوی مورد استفاده شامل 18 متغیر است که 10 متغیر آن متغیر اصلی و 8 متغیر آن جزء متغیرهای انحرافی می باشند. همچنین این الگو دارای 4 هدف و 18 محدودیت می باشد.
هدف ها شامل:

هدف حداکثر بازده برنامه ای
هدف حداقل نیروی کار
هدف حداقل آب مورد استفاده
هدف حداقل کود شیمیایی
برای برآورد مدل از 2 ساختار اولویت بندی استفاده شده است در ساختار اول، اهداف اقتصادی شامل حداکثر در آمد ناخالص و حداقل استفاده از نیروی کار، در اولویت اول و اهداف زیست محیطی شامل حداقل استفاده از آب آبیاری و کود شیمیایی در اولویت بعدی قرار می گیرند. در ساختار دوم، ترتیب اولویت بندی برعکس می شود.
همچنین هر دو ساختار مربوط به برنامه ریزی آرمانی با نتایج مربوط به الگوی برنامه ریزی خطی که در تنها هدف مدیر حداکثر ساختن بازده برنامه ای است و با شرایط فعلی مقایسه می شود.
با توجه به مدل برنامه ریزی خطی کل سطح زیر کشت مزرعه 81/74 می باشد که نسبت به 5/87 هکتار در شرایط فعلی کمتر است.
محصولات گندم و جو به ترتیب 21/9 و 73/19 هکتار کاشته می شوند محصول سیب زمینی از 2 هکتار در شرایط فعلی به 10 هکتار افزایش می یابد و همچنین در مدل برنامه ریزی خطی که هدف مدیر صرفأ حداکثر کردن بازه برنامه ای است کاشت چغندرقند و نخود غیر اقتصادی است.

 

موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 12:47:00 ب.ظ ]