تغذیه برگسارهای یکی از مراحل مهم پیشرفت در تولیدهـای کشاورزی میباشد. محـلولپاشی مـواد غذایی اولین بار در سال ۱۸۴۴ انجام شده و پس از آن استفاده از نمکهای محلول به صورت محلولپاشی برگسارهای مورد استفاده قرار گرفت (Franke, 1967). مکانیزمهای جذب سطحی از طریق محلولپاشی برگی نیاز به بررسیهای بیشتر ی دارد. عواملی مانند زمان استفاده از یک محلول غذایی در مراحل رشد گیاه و عناصر رشد گیاه میتوانند بر جذب سطحی توسط برگهای گیاه تاثیر گذارند (Kannan, 1980).
تشکیل استخوان بندی جدید، رویش شاخههای جدید، مصرف مواد غذایی جهت تولید گل در طول سالهای رشد و هرس، موجب از دست رفتن مقادیر زیادی مواد غذایی از گیاه می شود. به طور کلی برای جبران مواد غذایی گیاه باید از طریق کوددهی این عمل را انجام داد ولی در مواقعی که گیاه دچار کمبود شدید یا نیاز غذایی شدیدی گردد و جذب مواد غذایی از طریق ریشه به دلیل شرایط نامناسب خاک (شوری، خشکی و اسیدیته) کافی نباشد باید از طریق روش محلولپاشی نسبت به جبران مواد غذایی برای رشد بهینه گیاه اقدام نمود (طلایی، ۱۳۷۷).
پدیدار شدن نشانه های کمبود مواد غذایی در گیاه، وابسته به نقش هر عنصر در متابولیزم گیاه میباشد و به دلیل نقش های متفاوت عناصر غذایی، کمبود هر عنصر دارای علائم ویژهای میباشد و به منظور کمک به تشخیص اختلالهای مواد غذایی در گیاهان، نشانه های کمبود میتوانند به صورت یک کلید تشخیص ساده و کلی طبقه بندی شوند (باقری و نظامی، ۱۳۷۹).
از نشانه های بارز کمبود آهن کم سبزینگی در برگهای جوان، سبز تیره شدن رگبرگها و در گاهی حالت کم سبزینگی در رگبرگها میباشد. همچنین در حالت کمبود شدید حاشیه برگها قهوهای شده و در تمام پهنک برگ گسترش مییابد. از نشانه های اصلی کمبود روی نیز میتوان به لکههای غیر منظم کمسبزینگی که به سرعت به لکههای سوختگی سفید مانند تبدیل میشوند و همچنین حالت سبز کمرنگ، ضخیم و شکننده شدن برگهای جوان و بد شکل شدن آنها، اشاره کرد (باقری و نظامی، ۱۳۷۹).
یکی از مشکلهای عمده در پرورش گیاه شمعدانی کمسبزینگی در برگهای آن، در مدت رشد میباشد که به مرور زمان افزایش مییابد. با توجه به نقش مهم عنصر آهن در ساختار سبزینه و ایجاد سبزینگی در گیاه و همچنین نقش غیر مستقیم عنصر روی در این پدیده و ایجاد کمسبزینگی در اثر کمبود این عنصر، در این پژوهش تلاش بر این بود که با محلولپاشی
منابع کودی آهن و روی، بر گیاه شمعدانی، برای کاهش این حالت و نیز ارزیابی اثرهای این عناصر بر ویژگیهای فیزیومورفولوژیکی این گیاه بررسی به عمل آید.
فصل دوم
۲- مروری بر پژوهشهای پیشین
۱-۲- تغذیه برگسارهای[۳]
بحثهای فراوانی توسط دانشمندان درباره امکان تغذیه گیاهان از طریق برگ به ویژه درباره جذب مواد غذایی از طریق برگ، صورت گرفته است، اما استفاده از روش تغذیه برگسارهای به صورت عملی روی محصولهای باغبانی و زراعی در سطح وسیع و پیش از این که دانشمندان بتوانند توضیح روشنی درباره مکانیزم نفوذ مواد از طریق برگ ارائه دهند صورت میگیرد (Bach et al., 1995 ).
در خاک، به علت شرایط نامناسب و عدم تعادل عناصر، بالا بودن یک عنصر و یا در اثر ترکیب عناصر غذایی با یکدیگر ممکن است یک عنصر غذایی مورد نیاز یک گیاه با وجود موجود بودن در خاک برای گیاه غیر قابل استفاده شود. در مدت رشد گیاه و ایجاد نشانه های کمبود در گیاه میتوان با روش تغذیه برگسارهای عناصر غذایی مورد نیاز گیاه را تامین و کمبودهای عناصر غذایی را برطرف کرد. از نظر اقتصادی تغذیه برگسارهای گیاهان نسبت به کاربرد خاکی مقرون به صرفه میباشد زیرا هم مقدار کود کمتری مورد نیاز میباشد و همچنین اثربخشی تغذیه برگسارهای بیشتر است(Bach et al., 1995) .
عکس مرتبط با اقتصاد
از سوی دیگر، روند رو به رشد جمعیت جهان و نیاز غذایی، استفاده از تمام روشها و فنون را جهت بالا بردن عملکرد محصولهای تولیدی را ضروری مینماید. از همه مهمتر، نگرانی درباره آلودگیهای آبهای زیرزمینی است که نتیجه افزایش بی رویه مصرف کودها میباشد. تغذیه برگسارهای یکی از روشهایی است که می تواند به مخاطره افتادن محیط زیست را کمتر کند. هر چند باید از مکانیزم جذب مواد غذایی توسط برگ آگاهی داشت و این جذب توسط برگ را به بیشتر رساند (.(Swieilik & Faust, 1984
عکس مرتبط با محیط زیست
۲-۲- تاریخچه تغذیه برگسارهای
تمام سطح های گیاهان آبزی قادر به تثبیت دیاکسیدکربن هستند و مواد غذایی را نیز جذب می کنند. گیاهان که در طول دوره تکامل به رفتارهای خاکزی بودن سازش یافتهاند اندام تمایز یافتهای را تشکیل دادهاند که نقش های ویژهای را انجام می دهند ولی اندامهای هوایی توانایی خودشان در رابطه با جذب آب و مواد معدنی و دیگر مواد شیمیایی را حفظ کرده اند. این خاصیت جذب مواد توسط Forsyth در انگلستان کشف شد .(Ticknor, 1957)وی اظهار داشت که به دنبال تیمار پوست درختان به وسیله آمیختهای از کود دامی، خاکستر، چوب و آهک افزایش رشد نشان دادند (Ticknor, 1957). اولین گزارش نوشتاری در رابطه با جذب مواد معدنی به وسیله برگ توسط Griss در سال ۱۸۴۴ ارائه گردید .(Swieilik & Faust, 1984)
۳-۲- وضعیت آهن در خاک و نقش آن در گیاهان
۱-۳-۲- آهن خاک
آهن در حدود ۵% پوسته زمین را تشکیل میدهد و چهارمین عنصر لیتوسفر است. مقدار کل آهن موجود در خاک بین ۲۰۰ تا ۱۰۰۰۰۰ میلیگرم در کیلوگرم است. با این وجود، بخش کمی از آن به صورت محلول میباشد، بنابراین مقدار کل آهن موجود در خاک ارزش چندانی در تشخیص کمبود آهن ندارد (Tisdale, 1985).
حلالیت آهن خاک بسیار کم بوده و کمینه مقدار آن در pH 7 تا ۵/۸ میباشد. ترکیبهای شیمیایی آهن که به صورت محلول به خاک اضافه می شود به سرعت به صورت مواد کم محلول در میآید. دستکم شانزده عامل در کمبود آهن نقش دارند که مهمترین آنها عدم توازن یونی،pH خاک، عدم تهویه مناسب، میزان مواد آلی خاک، واکنش آهن با سایر عناصر غذایی و تجمع فسفر در خاک میباشند (Marschner, 1989 ; Prasad & Sakal, 1991).
کاهش فشار جزئی اکسیژن در خاک موجب کاهش حلالیت آهن و کمبود آن می شود که علت آن افزایش نسبی فشار جزئی دیاکسیدکربن است که در مجاورت آب و کربنات کلسیم، بیکربنات کلسیم تولید می کند و در نتیجه موجب رسوب آهن و غیر قابل جذب شدن آن میگردد (زرین کفش، ۱۳۷۱).
عدهای معتقدند که در اثر کاهش اکسیژن و افزایش دیاکسیدکربن حلالیت کربنات کلسیم افزایش مییابد و موجب تولید بیکربنات میگردد و بیکربنات تولید شده در مجاورت ریشهها از ساخت سیتریک اسید که عامل انتقال آهن در یاختهها و شیره گیاهی است جلوگیری مینماید (Alexander, 1986).
۲-۳-۲- نقشهای زیست شیمیایی آهن
آهن یکی از عناصر مهم در واکنشهای اکسایش – احیاء در گیاهان میباشد و در حدود ۸۵% از آهن یاخته با کلروپلاستها در ارتباط است (Mengel & Kirby, 1987).
مهمترین کلاتهای طبیعی که در گیاهان یافت می شود، کلاتهای ((͵هم))[۴] و سبزینه است. گروه ((هم)) یک پورفیرین است که در آن اتم مرکزی آهن به چهار حلقه پیرولی متصل است، در نتیجه ساختار حلقوی بزرگی را تشکیل میدهند. گروه ((͵هم))، گروه پروستتیک تعداد زیادی از آنزیمها مانند کاتالاز[۵]، پراکسیداز[۶] و سیتوکروم اکسیداز[۷] را تشکیل میدهد (مجتهدی و لسانی، ۱۳۷۴). بیشترین وظیفه شناخته شده سیتوکرومها در انتقال الکترون میباشد. آنزیم سیتوکروم اکسیداز در زنجیره تنفس نقش دارد. کاتالاز در تبدیل آب اکسیژنه به آب و اکسیژن دخالت دارد. این آنزیم به همراه آنزیم سوپراکسید دیسموتاز[۸] نقش مهمی در کلروپلاستها دارد. شواهدی وجود دارد که آنزیم پراکسیداز متصل شده به دیواره یاخته به عنوان کاتالیزور در تبدیل ترکیبهای فنل به لیگنین دخالت دارد (سالاردینی و مجتهدی، ۱۳۶۹).
Romaneld & Marshner(1986) گزارش کردند که در ریشههایی که با کمبود آهن مواجه هستند فعالیت پراکسیداز به طور قابل توجهی کاهش مییابد و دیواره یاخته تخریب می شود و با عدم لیگنینی شدن دیواره یاخته، تجمع ترکیبهای فنلی در پوست خارجی[۹] ریشه بدون آهن دیده می شود.
۳-۳-۲- نشانه های کمبود آهن
گیاهان در خاکهای اسیدی به مقدار کافی آهن جذب می کنند ولی در خاکهای آهکی اغلب قادر به این کار نیستند. اولین نشانه های کمبود آهن از برگهای جوان ظاهر می شود زیرا آهن در گیاه نمی تواند از برگهای پیر به برگهای جوان انتقال یابد. این علائم عبارتند از لکههای زرد در نواحی بین رگبرگها که اگر کمبود ادامه یابد نواحی یاد شده رنگ روشنتر به خود گرفته، پخش شده و کمی خشک و سوخته میشوند (رادنیا، ۱۳۶۹).
۴-۳-۲- جذب و انتقال آهن از برگ
در محلولپاشی برگسارهای باید به نقش اساسی سه عامل اصلی در میزان جذب، یعنی گیاه، شرایط محیطی و محلول مصرفی توجه شود. در مورد گیاه، موم پوستک و روپوستک، سن برگ، روزنهها، یاختههای محافظ، سمت زبرین و زیرین برگ، رقم و مرحله رشد از شرایط اساسی گیاه درهنگام محلولپاشی میباشند. از شرایط محیطی میتوان به نور، دما، طول روز، باد، رطوبت نسبی، خشکی، زمان محلولپاشی و تنش مواد غذایی اشاره کرد و از جمله شرایط محلول مصرفی نیز میتوان به میزان غلظت، روش استفاده، مواد خیسکننده، pH، قطبی بودن محلول و غیره اشاره کرد (Alexander, 1986 ; Edding & Brown, 1967).
بدون شک در جذب آهن از برگها، روزنهها نقش بزرگی را بازی می کنند و رابطهای بین میزان جذب و سطح روزنهای وجود دارد. محلولپاشی در روز موجب جذب بیشتری نسبت به محلولپاشی در شب می شود. در انتقال و جا به جایی آهن که به صورت محلولپاشی انجام می شود در گونه های مختلف گیاهی تفاوتهایی دیده می شود که این اختلاف از الگوی قرار گرفتن روزنهها در برگها ناشی می شود (Edding & Brown, 1967).
از آنجایی که سطح برگها و همچنین سطح داخلی روزنهها نیز از پوستک پوشیده شده است، نقش روزنهها در جذب عناصر کم مصرف شامل افزایش سطح برگ و راحتتر بودن نفوذ از لایه پوستک به دلیل احتمال کمتر بودن ضخامت پوستک در برگ کاهش مییابد، با این حال پر بودن فضای روزنهها توسط گازها و کشش سطحی محلولهای به کار برده شده و طبیعت آب گریزی لایه های پوستکی که سطح خارجی یاختههای درون روزنهها را پوشانده است، به طور طبیعی جذب محلولها را از طریق نفوذ پوستک کنترل می کند (Frank, 1966).
۵-۳-۲- اثر آهن بر عملکرد و ویژگیهای رشدی گیاه
مطابق یافته های رحیمیان بوگر و همکاران (۱۳۹۰) کاربرد برگسارهای ۱ گرم بر لیتر نانو کود کلات آهن خضراء در رقم ‘شیراز’ و ۳ گرم بر لیتر در رقم ‘سوربیست آوالانچ’ گل ورد، موجب افزایش تعداد ساقههای گلدهنده شد. همچنین کاربرد ۱ گرم بر لیتر در رقم ‘فیستا’ و ۵/۱ گرم بر لیتر در رقم های ‘شیراز’ و ‘سوربیست آوالانچ’ منجر به افزایش معنی دار طول و قطر ساقه گلدهنده این گل گردید. در یک مطالعه دیگر عموعموها و همکاران (۲۰۱۲) گزارش کردند که با کاربرد ۱ گرم بر لیتر نانو کود آهن در گل همیشه بهار پس از دومین برداشت گل و در هنگام آغاز ساقهدهی گل های جدید، عملکرد و کیفیت گل به طور معنی داری افزایش پیدا کرد.
در سال ۱۹۷۶،El–Lebodi و همکاران دریافتند که مقدار ماده خشک و عملکرد گوجه فرنگی با محلولپاشی برگسارهای آهن و منگنز به طور معنیداری افزایش پیدا کرد. آنان بیشترین عملکرد گوجه فرنگی را در گیاهانی مشاهده کردند که دو بار محلولپاشی برگسارهای Fe, Zn, Mn و Cu به اضافه اوره و سوپرفسفات دریافت کرده بودند.
در آزمایشی با انگور رقم ‘موسکات الکساندریا’، محلولپاشی با سولفات آهن، فسفر و نیتروژن پیش از گلدهی و پتاسیم پس از گلدهی میزان محصول افزایش یافت (Bach et al., 1995).
Mesheryakov & Alekhina (1974) نشان دادند که محلولپاشی تاکهای پرورش یافته در خاکهای آهکی بوسیله سولفات آهن و کلات آهن، عملکرد محصول را افزایش داد. در پژوهشی دیگر محلولپاشی شاخساره تاک، رقم ‘تامسون بیدانه’ با کلات آهن میزان محصول تا ۳/۴۸% افزایش نشان داد Bacha et al., 1995)).
کاربرد برگسارهای سولفات آهن موجب افزایش غلظت سبزینه، میزان آهن و روی در برگها و همچنین بهبود اندازه و کیفیت میوه در درختان پرتقال شد. همچنین کاربرد برگسارهای کلات آهن موجب افزایش غلظت آهن و سبزینه برگ و بهبود کیفیت میوه شد (Pestana et al., 2001).
۴-۲- وضعیت روی در خاک و نقش آن در گیاهان
عنصر روی یکی از عناصر غذایی ضروری برای گیاهان است. کمبود روی موجب کاهش عملکرد و همچنین کیفیت محصولها میگردد. برای اولین بار، Raulin در سالهای ۱۸۶۳ و ۱۸۶۹ ضروری بودن این عنصر را برای قارچها بیان کرد، اما ضروری بودن این عنصر برای گیاهان عالی، اولین بار توسط آزمایشهایی که توسط Maize در سالهای ۱۹۱۴، ۱۹۱۵ و ۱۹۱۹ انجام شد، تشخیص داده شد (Swietlik, 1999).
کمبود روی و عوارض خطرناک آن در غالب خاکهای ایران، چه آهکی و قلیائی مناطق خشک و چه خاکهای خنثی و کمی اسیدی شمال ایران مشاهده می شود (ملکوتی، ۱۳۷۳).
۱-۴-۲- روی در خاک
مقدار کل روی در خاکهای مختلف از ۳ تا ۷۷۰ میلیگرم در کیلوگرم متفاوت است. میانگین جهانی روی ۶۴ میلیگرم در کیلوگرم و بصورت پنج منبع در خاک وجود دارد (Swietlik, 1999).
جهت دانلود متن کامل پایان نامه به سایت azarim.ir مراجعه نمایید.
روی موجود در محلول خاک
روی قابل تبادل جذب شده
روی جذب شده توسط مواد آلی
روی متصل شده به اکسیدها و کربناتها
روی موجود در کانیهای اولیه و ثانویه آلومینیوم – سیلیکات.
روی قابل جذب به حالت محلول و تبادلی است و عوامل متعددی در قابلیت جذب آن دخالت دارند. علل بروز کمبود روی در ایران عبارتند از :
فقیر بودن خاک از کانیهای حامل روی
وجود pH قلیائی و مقدار زیاد کربنات کلسیم
مرده بودن خاک، مانند وضعیت خاک پس از تسطیح که فاقد باکتری ها و مواد آلی مفید هستند.
مقدار زیاد فسفر و نیتروژن در خاک (زرین کفش، ۱۳۷۱).
۲-۴-۲- تداخل روی با سایر عناصر و عوامل محیطی
رابطه تداخلی بین فسفر و روی در بررسیهای وسیعی مورد مطالعه قرار گرفته است. کودهای فسفره موجب کاهش غلظت روی در تعدادی از گیاهان شده است. بعضی گزارشها اشاره می کند که در کمبود روی، سطح فسفر به حد سمیت رسیده و موجب تشدید علائم شبیه کمبود روی می شود ((Swietlik, 1999.
Morghan & Mascageny در سال ۱۹۹۱ گزارش کردند که کمبود روی در ذرت و لوبیا، در آب و هوای سرد مشخص تر از هوای گرم است. گزارش شده در گوجه فرنگی نشانه های کمبود روی در نور زیاد نسبت به نور کم سریعتر دیده می شود ((Swietlik, 1999.
۳-۴-۲- اعمال، جذب و انتقال روی در گیاه
روی موجب فعال شدن آنزیم های زیادی در گیاه می شود ولی مقدار کمی از آنها حاوی این فلز هستند که از جمله آنها میتوان به الکل دی هیدروجناز، سوپر اکسید دسموتاز و آر- ان- ای پلیمراز اشاره کرد. روی همچنین در متابولیزم کربوهیدراتها نقش مهمی دارد (زرین کفش، ۱۳۷۱).
روی در ساخت اسید آمینه تریپتوفان که پیشساز ایندول استیک اسید است، نقش دارد(Shear & Faust, 1982) . همچنین روی نقش مهمی در پایداری غشاء یاختهها بازی می کند و از طریق نقشی که در فعالیت آنزیم سوپر اکسید دسموتاز دارد موجب تحکیم فعالیت غشاء در برابر رادیکالهای سوپر اکسیداز می شود. روی، توسط ریشه جذب شده و سپس وارد فضای آزاد بین یاختهای شده و با انتقال فعال وارد گیاه می شود. همچنین توسط برگها نیز مواد غیر آلی حاوی این عنصر مانند سولفات روی و Zn-EDTA جذب میگردد (Swietlik, 1999). Buckovac & Witt Wor (1957) روی را به عنوان یک عنصر نیمه متحرک در گیاه طبقه بندی کرده اند. در گزارشی دیگر Kabta & Pendias روی را عنصر خیلی متحرک معرفی کردند، به ویژه در شرایطی که این عنصر مصرف تکمیل کنندگی در گیاه دارد. همین دو دانشمند در سال ۱۹۹۲ گزارش کردند که روی از قسمت های پیر به قسمت های جوان حرکت می کند که نشان دهنده تحرک این عنصر در آوند آبکش گیاهان است ((Swietlik, 1999.
۴-۴-۲- نشانه های کمبود و سمیت
Chalendler و همکاران در سال ۱۹۳۱ و ۱۹۳۲ به طور دقیقی تفسیر کردند که عامل ریزبرگی[۱۰] در هلو می تواند با کاربرد خاکی روی برطرف شود.
مهمترین علائم کمبود روی شامل ریزبرگی گیاه است که به علت بازدارندگی شدید در طویل شدن میانگرهها به وجود می آید و در کمبودهای خیلی شدید موجب خشکیدگی نوک سرشاخهها، برگریزی و زردی کامل یا قسمتی از برگ می شود ((Swietlik, 1999.
در مرکبات در اثر کمبود شدید، درختان از بین میروند و عملکرد گیاه، اندازه میوه و میزان آب میوه کاهش مییابد و همچنین شکل میوه غیر طبیعی و ضخامت پوست افزایش مییابد ((Swietlik, 1999.
۵-۴-۲- اثر روی بر عملکرد و ویژگیهای رشدی گیاه
Ahmad و همکاران (۲۰۱۰) گزارش کردند که با کاربرد برگساره ای روی، آهن و بر با مقادیر ۵/۱%، ۵/۰% و ۱% روی رز دورگه، میزان سبزینه برگ، ضخامت ساقه گلدهنده، کیفیت گل و مقادیر عناصر آهن و بر موجود در برگ به طور معنیداری افزایش یافت. همچنین بیشترین مقدار سطح برگ، تعداد برگها، ارتفاع گیاه، تعداد گلها، طول ساقه گلدهنده و میزان روی موجود در برگها در تیمار عنصر روی به همراه بر بدست آمد، و همچنین بیشترین میزان وزن تر و خشک شاخساره و قطر گل با کاربرد عنصر بر به تنهایی بدست آمد.
نتایج یک پژوهش نشان داد که محلولپاشی گیاه دارویی سنای هندی با سولفات آهن و روی در غلظت ۱۵۰۰ میلیگرم در لیتر موجب افزایش معنیداری در میزان سبزینه برگ و رشد گیاه شد (Shilpa & Dhumal, 2012).
در پژوهشی که به بررسی اثر نانو اکسید روی بر رشد و توسعه بادام زمینی پرداخته شده بود، مشاهده شد که با کاربرد برگسارهای ۱۰۰۰ میلیگرم بر لیتر نانو اکسید روی روی این گیاه، میزان سبزینه، میزان رشد گیاه، رشد ریشه و ساقه و میزان محصول به طور معنی داری افزایش پیدا کرد (Prasad et al., 2012).
در آزمایشی دیگرDixit و همکاران (۱۹۷۸) گزارش کردند که کاربرد برگسارهای سولفات روی در غلظت ۱۰ گرم در لیتر و سولفات آهن در غلظت ۵ گرم در لیتر، میزان عملکرد را در نارنگی ‘کینو’ افزایش میدهد. محلولپاشی سولفات روی موجب افزایش اندازه میوه و نسبت گوشت به بذر در مقایسه با شاهد در خرمای ‘شاهانی’ شد (Khayyat et al., 2007).