با توجه به اهمیت رشد معقول جمعیت ورابطه متقابلی که بین جمعیت، محیط زیست و منابع طبیعی وجود دارد. و از آنجایی که رشد جمعیت در سطح منطقه ای ، محلی و بین المللی به طور کامل به فرایندهای باروری انسان وابسته است از منظرسیاست گذاریهای جمعیتی دولت، باروری نقش و اهمیت بیشتری در تغییرات آتی جمعیت خواهد داشت(حاتم حسینی،۱۳۹۰:۷۷ ) . بنابراین بررسی سقط جنین به عنوان یک تابع از سه عوامل مستقیم باروری حائز اهمیت میباشد .
عکس مرتبط با محیط زیست
مسئله تأثیر آلودگی هوا بر سلامت جمعیت به عنوان یکی از مهمترین مباحث پژوهشی مطرح میباشد که دانشجویان و پژوهشگران هر کدام از رشتههای پزشکی و اپیدمیولوژیک ومحیط زیست و جمعیتشناسی میتوانند از منظری به این مسئله نگاه کنند . و آنچه در این میان تفاوت بین پژوهشهای هر رشته را ایجاد میکند اهمیت بخشهایی از این موضوع است به طور مثال برای پزشکان بحث سلامت مادر و پیشگیری از سقط جنین و نازایی و برای کارشناسان محیط زیست نجات زیستگاه انسانی و کنترل رشد جمعیت که آن را عاملی بر تخریب محیط زیست میدانند مورد توجه است . اما جمعیت شناسان به این موضوع از این منظر مینگرند که توان اقتصادی _ سیاسی و اجتماعی هر کشوری جمعیت اوست و رشد بالنده به عنوان یکی از مؤلفه های بالقوه قدرت مؤثر است . این مطالعه با هدف شناخت رابطهی بین قرارگرفتن در معرضآلایندههای هوا با سقط غیرعمد (خودبخودی) و مردهزایی طراحی شده است .
عکس مرتبط با اقتصاد
۱ـ۳)اهمیت و ضرورت تحقیق
امروزه خطرات بالقوه آلودگی هوا ، جمعیت انسانی را در مقیاس گستردهای تحت تأثیر قرار داده است . و به دو شکل مستقیم و غیر مستقیم و از دیدگاهی دیگر به صورت اثرات فوری و دراز مدت ، بهداشت جسمی و روانی افراد را تهدید می کند. آلودگی هوا در بعضی نقاط جهان به صورت عامل مهمی در میزان مرگ ومیر مردم مطرح است . مثلاً تخمین زده شده که موارد مرگ ومیر در آتن طی روزهای شدیداً آلوده چندین برابر حد معمول است و در مجارستان که آلودگی هوای آن یکی از هولناک ترین مشکلات سالهای اخیر بوده از هر ۱۷ مورد مرگ یکی را می توان به آلودگی هوا نسبت داد( دانیل بوتکین،۱۳۸۲: ۴۶۲) .یک تهدید بهداشتی عمده درکشورهای توسعهیافته و در درحالتوسعه ناشی از آلودگی هوا، بهویژه مواد دارای ذرات ریز معلق است، که برآورد شده سالانه حدود سه میلیون نفر را در جهان در کام مرگ فرو برد (سازمان بهداشت جهانی: ۱۹۹۷) بالا رفتن غلظت این مواد از حد مجاز و پیامد آن به ویژه در شهر های بزرگ ، ایجاد شرایط حاد برای زندگی و سلامت انسان است .به گونه ای که مواد شمیایی حاصل از آلودگی محیط با ورود به منابع زمینی مانند آب و هوا و خاک و مواد غذایی میتوانند بدون تغییر سالها در چرخه طبیعت باقیمانده و از راه های گوناگون جذب بدن مادر و جنین شوند و سبب ایجاد عوارض کوتاه و دراز مدت گردند ( جهدی، ۱۳۸۹ :۲۵). مطالعات زیادی در این زمینه انجام شده است و آنچه در این تحقیقات بدیهی به نظر میرسد،آن است که اختلاف و ناهنجاریهای در فرزندان مادرانی که دوران بارداری خود رادر معرض آلایندههای صنعتی گذرانده اند، بیشتر از کسانی است که در معرض این آلایندههای خطرناک نبوده اند . امروزه مراکز و سازمان های بسیاری توجه ویژه به مسئله آلودگی هوا دارند . اما راه حل مفید و موفقی برای کنترل آن ارائه نداده اند . بنابراین ایجاد آگاهی برای شهروندان درگیر در آلودگی لازم و ضروری به نظر می رسد .
باروری یکی از محرکههای اصلی جمعیت محسوب می شود و نقش اصلی را در رشد جمعیت ایفا مینماید .و این حساسیت را برای جمعیتشناسان ایجاد مینماید که مطالعات عمیقتری را نسبت مسائل مربوط به باروری معطوف نمایند . لیکن هدف مطالعه پیش رو بررسی ارتباط آلایندههای صنعتی بر روی سقط جنین خودبخودی و مردهزایی با رویکردی جمعیتشناختی در شهرستان اراک (و تفرش به عنوان شهر کنترل ) است . بررسی ارتباط بین آلایندههای صنعتی و مرگ و میرهای جنینی و سقطهای غیر عمد بسیار مفید است و امید است ارائه پژوهشی در این زمینه زنگ خطری برای مسئولین شهر اراک به صدا درآورد تا توجّه به این معضل را جدیتر دنبال نمایند .
۱-۴) مقایسه آلایندههای اراک و تفرش
شهرستان تفرش از لحاظ موقعیت جغرافیایی در مرکز استان مرکزی قرار گرفته است و یکی از مناطق مهم این استان به شمار می آید که قدمتی دیرینه دارد و در میان کوهستانی صعب العبور واقع شده است[۱۰] و دارای آب وهوای معتدل و بسیار مطلوبی است .که می تواند علت انتخاب شهر تفرش به عنوان شهر کنترل باشد. این در حالی است که طبق جدول زیر اراک طی پنج سال گذشته روزهای آلوده بسیاری را پشت سر می گذارد . چهار ایستگاه ثابت سنجش آلاینده های هوا در مکانهای مختلف شهر که هر ایستگاه توانایی سنجش آلایندههای و یک ایستگاه موبایل که در مناطق مختلف شهری جهت سنجش آلایندهها بکار گرفته می شود . ایستگاههای ثابت سنجش کیفت هوا در میدان شریعتی ، میدان حافظیه ، محوطه اداراه کل محیط زیست اراک ، خیابان قائم مقام روبروی پارک آزادی ، کیلومتر ۶ جاده فرودگاه قرار دارند .
دو ایستگاه دارای آنالایزرSO[11]2، دو ایستگاه دارای آنالایزرPM[12]2.5، دو ایستگاه دارای آنالایزر PM10، چهار ایستگاه دارای آنالایزر VOC[13]، دو ایستگاه دارای آنالایزر O[14]3،شش ایستگاه دارای آنالایزرCO[15] ،شش ایستگاه دارای آنالایزر NO[16]x و یک ایستگاه دارای آنالایزر NH[17]3 میباشند .
به منظور اطلاع رسانی وضعیت آلودگی هوا به مردم ۳ دستگاه تابلوی الکترونیکی نمایشگر آلودگی هوا در میدانهای حافظیه ، شریعتی و سرداران نصب گردیده است و شاخص استاندارد آلودگی هوا (PSI) و غلظت آلایندههای NO2،SO2،CO،PM10 و O3 را بصورت نمودار میله ای نمایش میدهد( بر اساس داده های محیط زیست استان مرکزی در سال ۹۴) . البته در دستگاههای سنجش آلودگی شهر اراک تنها برخی از آلایندهها قابل اندازه گیری است و به دلیل در اختیار نداشتن امکانات، سنجش میزان بنزن ، دی اکسید نیتروژن و فلئورکه از آلایندههای خطرناک هستند ممکن نیست.
جدول شماره ۱٫ پایگاه های سنجش کیفیت هوای اراک
جهت دانلود متن کامل این پایان نامه به سایت abisho.ir مراجعه نمایید.
شهر تعداد ایستگاه های مستقر تعداد دستگاه های ثابت سنجش آلاینده تعداد ایستگاه های سنجش آلودگی هوا از نظر مالکیت
فعال غیر فعال pm10 Co So2 NO3 O3 محیط زیست شهرداری وزارتنفت معاونتبهداشتی
اراک ۵ ۱ ۲ ۵ ۲ ۵ ۲ ۵ ۰ ۰ ۰
نمودارشماره ۱٫ سهم هر آلاینده در آلودگی هوای شهر در طی پنج سال گذشته
جدول شماره ۲٫تعداد روزهای سالم و ناسالم در پنج سال گذشته شهرستان اراک(۸۹-۹۳)
حق انحصاری © 2021 مطالب علمی گلچین شده. کلیه حقوق محف
موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 06:21:00 ق.ظ ]