B
ایران
C
منبع: محاسبات محقق
در جداول مذکور عدداول سمت چپ، پیامد بازیکن I (ایران)، عدد وسط پیامد بازیکن A (امریکا) و عدد اول سمت راست پیامد بازیکن C (شرکتهای بین المللی) را نشان میدهد.
۴-۱-۴- تعادل نش
از طریق بهترین پاسخ میتوان تعادل نش را در این بازی پیدا کرد. برای این کار باید بهترین پاسخهای هر یک از بازیکنان را به ترکیب استراتژیهای حریفان به دست میآورند.
-
- بهترین پاسخهای بازیکن A (امریکا):
BA = (S-A = (B,G)) = D BA = (S-A = (B,H)) = D
BA = (S-A = (C,G)) = D BA = (S-A = (C,H)) = D
(۴-۱۰)
-
- بهترین پاسخهای بازیکن C (شرکت های بین المللی):
BC = (S-C = (B,D)) = G BC = (S-C = (C,D)) = G
BC = (S-C = (B,E)) = G BC = (S-C = (C,E)) = G
(۴-۱۱)
-
- بهترین پاسخهای بازیکن I (ایران):
BI = (S-I = (D,G)) = C BI = (S-I = (D,H)) = C
BI = (S-I = (E,G)) = C BI = (S-I = (E,H)) = C
(۴-۱۲)
بهترین پاسخ برای هر بازیکن از طریق کشیدن خط زیر پیامد بازیکن مربوطه در جداول ۱و ۲ مشخص شده است. ترکیب استراتژی (C,D,G) تعادل نش این بازی است. انتخاب استراتژی D توسط بازیکن A به این معنی است که امریکا تمایل دارد با شرایط موجود فشار وارده از تحریمهای وارده بر کشور ایران را افزایش دهد. از طرف دیگر انتخاب استراتژی G توسط شرکتهای بین المللی این است که شرکتها مایل به مشارکت در توسعه میادین نفتی ایران هستند چرا که در پی کسب سود هستند. و انتخاب استراتژی C توسط دولت ایران به معنای تمایل این بازیکن به واگذاری توسعه میادین نفتی به شرکتهای داخلی است.
البته این نتیجه بر اساس فرضهای ذکر شده است و در صورتی که هر کدام از این فرضها تغییر یابند نتیجه بازی تغییر خواهد کرد.
۴-۳- بازی پویا
در این قسمت به تحلیل این بازی در حالت پویا میپردازیم. استراتژیهایی که برای بازیکنان در بازی ایستا به آن اشاره شد، در اینجا نیز وجود دارد. اما تفاوتی که بین این قسمت و قسمت قبل وجود دارد یکی در نوع بازی و دیگری در ترجیحات بازیکنان میباشد. در بازی ایستا همه بازیکنان همزمان دست به انتخاب عمل میزنند اما در بازی پویا هر بازیکن بعد از عمل بازیکن دیگر تصمیم به انتخاب استراتژی میگیرد.
از دیدگاه بازیکنان A و I، ۶ حالت را میتوان در نظر گرفت. اما چون در صورت انتخاب استراتژی واگذاری توسعه میادین نفتی به شرکتهای داخلی توسط ایران، پیامدی عاید شرکتهای بین المللی نمی شود، به عبارت دیگر پیامد این شرکتها صفر می شود، برای شرکتهای بین المللی ۴ حالت را میتوان در نظر گرفت.
۶ حالت متصور ایران و امریکا به شرح زیر است:
-
- امریکا استراتژی اعمال فشار بیشتر و ایران استراتژی واگذاری به شرکتهای داخلی را انتخاب نماید.
-
- امریکا استراتژی اعمال فشار کمتر و ایران استراتژی واگذاری به شرکتهای داخلی را انتخاب کند.
-
- امریکا استراتژی اعمال فشار بیشتر، ایران استراتژی واگذاری به شرکتهای بین المللی و شرکتهای بین المللی نیز استراتژی مشارکت بیشتر را انتخاب کنند.
-
- امریکا استراتژی اعمال فشار بیشتر، ایران استراتژی واگذاری به شرکتهای بین المللی و شرکتهای بین المللی نیز استراتژی مشارکت کمتر را اتخاذ نمایند.
-
- امریکا استراتژی اعمال فشار کمتر، ایران استراتژی واگذاری به شرکتهای بین المللی و شرکتهای بین المللی استراتژی مشارکت بیشتر را انتخاب کنند.
-
- امریکا استراتژی اعمال فشار کمتر، ایران استراتژی واگذاری به شرکتهای بین المللی و شرکتهای بین المللی استراتژی مشارکت کمتر را اتخاذ نمایند.
از ۶ حال فوق ۴ حالت آخر، حالات پیش روی شرکتهای بین المللی نیز است. و دو حالت همان حالاتی است که برای شرکتها پیامد صفر دارد.
شکل ۴-۱ فرم بسطیافته بازی را نشان میدهد:
شکل ۴-۱: فرم بسطیافته بازی بین ایران، امریکا و شرکتهای بین المللی در حالت پویا
فرم استراتژیک بازی مذکور را می توان به صورت زیر نوشت:
N = {A,I,C}
} {a1 = مجموعه اطلاعاتی بازیکن A
SA = {D,E}
{ b1},{b2} = مجموعه اطلاعاتی بازیکن I
SI = {CC,BC,CB,BB}
موضوعات: بدون موضوع
[پنجشنبه 1400-07-29] [ 04:27:00 ب.ظ ]