تاثیر سیستم برنامه ریزی منابع سازمان(ERP) بر عملکرد زنجیره تامین در سازمانهای تامین کننده قطعات خودرو- قسمت ۴ | ... | |
روشی برای برنامه ریزی وکنترل موثر تمامی منابع مورد نیاز برای دریافت، تولید، ارسال و پاسخگویی به نیازهای مشتریان در شرکتهای تولیدی، توزیعی و خدماتی میباشد.
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت tinoz.ir مراجعه کنید.
برنامه ریزی منابع سازمان یک راه حل مبتنی بر فناوری اطلاعات است که تمام منابع سازمان را توسط یک سیستم به هم پیوسته با سرعت، دقت و کیفیت بالا در کنترل مدیران سطوح مختلف سازمان قرار میدهد تا بطور مناسب فرایند برنامه ریزی و عملیات سازمان را مدیریت نمایند.(توماس و همکاران، ۲۰۰۱)[۹]
برنامه ریزی منابع سازمان یک پایگاه داده، یک برنامه کاربردی و یک واسطه یکپارچه در تمامی سازمان است. (تادجه، ۱۹۹۸) برنامه ریزی منابع سازمان سیستمهای مبنی بر کامپیوتر هستند که برای پردازش تراکنشهای سازمان طراحی شده اند و هدف آنها تسهیل برنامه ریزی، تولید و پاسخگویی به موقع به مشتریان در محیطی یکپارچه است. (اولئوی، ۲۰۰۱) سیستم برنامه ریزی منابع سازمان ابزاری است جهت گردآوری و یکپارچه سازی کلیه اطلاعات و مهارت های مدیریتی که برای کل سازمان، در یک بانک اطلاعاتی واحد، از امور مالی گرفته تا منابع انسانی، با توجه به عناصر زنجیرهتأمین و اتصال تولید به خرید و فروش، ارائه می شود.(حبشی و برچت، ۲۰۰۵)[۱۰] برنامه ریزی منابع سازمان از طریق یک یکپارچهسازی، دستیابی به سیستم برنامه ریزی برای پوشش کل سازمان و ارزیابی برای توسعه محصول تا دستیابی به برتری کامل سازمان را توسعه داده است. (مابرت، ۲۰۰۰) برنامه ریزی منابع سازمان را می توان چنین تعریف کرد: مجموعه ای از برنامه های کاربردی در یک بسته نرمافزاری که فرایندهای اصلی کسبوکار در یک سازمان یکپارچه می سازند. چنین مکانیزمی باعث تسهیل جریان اطلاعاتی، استفاده نمودن فرایندها، پیوستگی اطلاعات عملیاتی، کاهش موجودی و یکپارچهسازی اطلاعات مالی و سفارش مشتری می گردد. در عین حال با بهره گرفتن از این سیستم برنامه ریزی، سازمانها میتوانند به کاربردهای پیشرفته سازمانی همچون مدیریت ارتباط با مشتری مدیریت ارتباط با مشتری[۱۱]، مدیریت زنجیره تأمین، تدارکات الکترونیکی و … دست پیدا کنند. (غلامعلی نژاد، ایرانی،۱۳۸۹) به صورت کلی، برنامه ریزی منابع سازمان سیستم جامعی است که سعی در مدیریت موثرتر تمام منابع و یکپارچهسازی کلیه وظایف و بخشهای موجود دریک سازمان (با بهره گرفتن ازیک سیستم کامپیوتری واحد) را دارد که بتواند نیازهای خاص و ویژه این بخشها را برآورده سازد. این کار با بهره گرفتن از یک نرم افزار کامپیوتری انجام میشود که بوسیله یک پتیگاه داده واحد، امکان به اشتراکگذاری اطلاعات و ارتباط بخشهای مختلف را با یکدیگر برقرار میسازد. این نرمافزار از تعدادی ماژول نرم افزاری تشکیل شده که هر یک، بخشی از وظایف موجود در شرکت را بر عهده دارند. اغلب نرم افزارهای برنامه ریزی منابع سازمان آنقدر منعطف هستند که شرکت هایخریدار قادر هستند تعدادی ازماژولهای مورد نیاز ویا همه آنهارا نصب و بکارگیری کنند.
۲-۲ سیر تکاملی برنامه ریزی منابع سازمان در اواخر دهه ۷۰ میلادی مفهوم برنامهریزی مواد موردنیاز معرفی و توسطشرکت IBM پیاده سازی و توسعه پیدا کرد. مهم ترین عیب این سیستمها، امکانات سختافزاری و نرمافزاری گران قیمتی بود که بعضاً در مراکز دانشگاهی و یا نظامی مستقر بودند.
۲-۲-۱ برنامه ریزی مواد[۱۹] یک سیستم اطلاعاتی است که برای برنامه ریزی مواد مورد نیاز برای تولید موارد و اقلام مشخص شده در سربرنامه تولید[۲۰] بکار میرود.
از سربرنامه تولید شروع و نیازمندیهای هر جزء را تعیین میکند. ورودی ها :
سر برنامه تولید [۲۱] صورت حساب مواد [۲۲] پایگاه داده مالی [۲۳] زمانبندی مدیریتی [۲۴]
خروجی ها :
برنامه ریزی مواد مورد نیاز به صورت کامل مشخص میگردد که ممکن است به تولید یا خرید آن ها منجر شود. تعیین اینکه چه چیزی را به چه اندازه و چه موقع سفارش دهیم. (یا تولید کنیم) تعیین اولویت ها جهت برنامه ریزی موجودیها ، ظرفیت مورد نیاز(جعفر نژاد، ۱۳۹۰) ۲-۲-۲ برنامه ریزی منابع ساخت [۲۵]
یک توسعه از برنامه ریزی مواد مورد نیاز برنامه ریزی کل منابع مورد نیاز برای اجرای یک کسب و کار[۲۶] عملیات و محدودهکاری برنامه ریزی منابع ساخت
پیشبینی [۲۷] قابلیت ثبت درخواست مشتری برنامه ریزی تولید [۲۸] ساختار تولید [۲۹] کنترل مالی [۳۰] برنامه ریزی منابع ساخت برنامه ریزی ظرفیت [۳۱] کنترل سطوح پائینی کارخانه[۳۲] برنامه خرید [۳۳] حسابداری [۳۴] تحلیل مالی [۳۵] سازمانهای امروزی در راستای جهانی شدن رقابت می کنند که این رقابت در سطوح متفاوتی وجود دارد. در بازار رقابت جهانی، سازمانها به یافتن راه حلهای کاری بهتر با ساختارهای انعطافپذیرتر و قابل اطمینانتری نیاز دارند. بسیاری از زیر ساختارهای سازمانی و تشکیلاتی، توسط سیستمهای اطلاعاتی (که فرایندهای کاری را بطور مستقیم و یا غیرمستقیم در جهت رشد و ابقاء سازمان پشتیبانی می کنند) توانمندتر شده اند. با اداره مؤثرتر این فرایندها، مزایای رقابتی میتوانند از طریق کاهش هزینه، افزایش تولید و بهبود سرویسدهی مشتریان، حاصل شوند. در دو دهه گذشته گرایش خاصی به راه حلی متمرکز که فرایندهای کاری را بهبود می دهند ایجاد شده است. این راه حل عبارت است از : برنامه ریزی منابع سازمان.( زنگنه نژاد،سلطانی دلگشا، ۱۳۸۹)
۲-۳ سیستمهای تشکیل دهنده برنامه ریزی منابع سازمان سیستمهای برنامه ریزی منابع سازمان شامل مجموعههای گوناگون و متعددی است که یکپارچگی آنها اهمیت و ارزش مضاعفی را برای سازمان و شاخههای مختلف آن پدید میآورد.
مجموعه اطلاعات پایه سازمان
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 04:17:00 ق.ظ ]
لینک ثابت
|