بررسی رابطه تمرکز با خلاقیت مدیران بیمه ایران

۶-۱چهارچوب نظری پژوهش
چارچوب نظری، بنیانی است که تمامی‌پژوهش بر آن استوار است. این چارچوب شبکه ای است منطقی، توصیفی و پرورده مشتمل بر روابط موجود میان متغیرهایی که در پی اجرای فرایند‌های چون مصاحبه، مشاهده، پرسشنامه، بررسی پیشینه شناسایی شده اند. این متغیرها ناگزیر با مساله پژوهش مربوط اند. در همینجا این نکته آشکار ‌می‌شود که برای یافتن راه حل مساله، پژوهشگر ابتدا باید مساله را به درستی شناسایی کند سپس به شناسایی متغیرهایی که در مساله سهم دارند بپردازد. پس از شناسایی متغیرهای مناسب باید شبکه ای از روابط میان متغیرها تدوین شود تا بتوان فرضیه‌های مرتبط با آن را پدید آورد وسپس آزمود. بر پایه نتایج آزمون فرضیه‌ها( که متضمن تایید یا عدم تایید است) درجه حل شدن مشکل به یاری یافته‌های پژوهش آشکار ‌می‌شود. بدین ترتیب ، چاچوب نظری گام مهمی‌در فرایند پژوهش به شمار می‌رود (سکاران،۱۳۸۸). مدل مفهومی تحقیق که در ادامه به آن اشاره می‌شود بر اساس نظریات محقق ساخته شده است .در این مدل متغیر مستقل ساختار سازمانی است که به سه دسته تمرکز، رسمیت و پیچیدگی تقسیم می‌شود.متغیر وابسته تحقیق خلاقیت است.

نمودار ‏۰-۱ مدل مفهومی تحقیق(کرامتی و جهانی،۱۳۸۸)
۷-۱فرضیات تحقیق
۱-۷-۱فرضیه اصلی
بین ساختار سازمانی با خلاقیت مدیران بیمه ایران تهران رابطه معنی دار وجود دارد.
۲-۷-۱فرضیات فرعی

 

جهت دانلود متن کامل پایان نامه به سایت azarim.ir مراجعه نمایید.

 

بین پیچیدگی(عمودی) با خلاقیت مدیران بیمه ایران تهران رابطهای وجود دارد.

بین رسمیت با خلاقیت مدیران بیمه ایران تهران رابطه وجود دارد.

بین تمرکز با خلاقیت مدیران بیمه ایران تهران رابطه وجود دارد.

۸-۱تعاریف نظری و عملیاتی متغیرهای تحقیق
۱-۸-۱متغیر مستقل
ساختار سازمانی به عنوان متغیر مستقلی است که دفت(۲۰۰۲؛ به نقل از) در تعریف ساختار سازمانی اظهار می‌دارد که ساختار سازمانی در نمودار سازمان نمایان میشود، نمودار سازمانی یک نماد قابل رویت از کل فعالیتها و فرایندهای سازمان است. ساختار سازمان نمایانگر روابط واحدهای موجود و نشان دهنده انعطافپذیری این واحدها میباشد. نظریهپردازان مختلف دوازده متغییر اساسی را که مورد قبول همه آنها است برای تعریف ابعاد ساختاری به کار بردهاند این ابعاد عبارتند از (پارسیان و اعرابی، ۱۳۸۴)
۱- اجزا اداری ۲- استقلال ۳- تمرکز ۴- پیچیدگی ۵- تفویض اختیار ۷- رسمیت ۸- ترکیب ۹- حرفهگرایی ۱۰- حیطه کنترل ۱۱- تخصصگرایی ۱۲- استاندارد کردن. بنابراین جهت سنجش و تعیین ساختار سازمان ابعاد متفاوتی را میتوان در نظر داشت که تحقیق حاضر با تاکید بر سه بعد پیچیدگی[۴]، رسمیت[۵] و تمرکز[۶] که مهمتر از بقیه هستند به سنجش ساختار سازمان های آموزشی پرداخته است.
۱-۱-۸-۱پیچیدگی
به میزان تفکیکی که درون سازمان وجود دارد دلالت میکند که سه نوع تفکیک افقی، عمودی و تفکیک براساس مناطق جغرافیایی را مورد مطالعه قرار میدهد که در این تحقیق به بررسی پیچیدگی عمودی پرداخته شده است.پیچیدگی یک سیستم مطلقاً مربوط به نوع نگاهی است که به آن می‌شود. و موضوعی است که باید از منظر بیننده به آن پرداخته شود. به نظر می‌رسد پیچیدگی ارتباطی بسیار قوی با درک ما از جهان دارد(فلود و کارسون[۷]،۱۹۹۳) بعبارتی دیگر پیچیدگی یعنی دشواری فهم ما از جهان هستی. طبق اظهارات ایندر پیچیدگی یک خاصیت انتزاعی از جهان است و می‌تواند بسیار گیج کننده باشد» عمق منطقی « پیچیدگی کیفیت فهم مردم از چیزهاست. مفهوم عبارت با این وجود و با توجه به آنچه درباره آن گفته شد و بر مبنای ذهنی بودن ذات پیچیدگی می‌توان این تعریفات را ارائه نمود:
از آنجائیکه پیچیدگی مفهومی است حاصل ادراک بیننده، همانند آنچه در یک سیستم دیده می‌شود،می‌توان گفت پیچیدگی میزان تأثیر ادراکی است که جهت فهمیدن سیستم مورد نیاز است. مزیت این توصیف اینست که به پیچیدگی یک موضوع اجازه میدهد تغییر کند بدون اینکه خود اصل موضوع تغییر نماید و این خود بخوبی با وضعیتی که شخص سعی در ارتقاء ظرفیت مغزی خود یا دست یافتن به تخصصی دارد همخوانی دارد. به نظر، یات (۱۹۸۷) پیچیدگی زمانی رخ میدهد که بیشترین تعداد از این ۴ جنبه حادث شوند:
۱٫اثرات متقابل با اهمیت
۲٫ وجود تعداد زیاد )قطعات، درجات آزادی، یا اثرات متقابل(
۳٫ غیرخطی بودن
۴٫تقارنهای شکسته
۵٫محدودیتهای ناکامل اقتصادی
عکس مرتبط با اقتصاد
میلر (۱۹۹۵) ساختار یک سیستم را به این صورت تعریف کرد: ترتیب زیرسیستمها و اجزاء سازنده
در یک فضای سه بعدی در یک لحظۀ مشخص از زمان.
تعریف عملیاتی:
پیچیدگی از طریق شاخص‌هایی نظیر: قدرت تصمیم گیری،اختیار تصمیم گیری و رعایت سلسله مراتب بررسی شده وبه وسیله میانگین نمرات کسب شده از پاسخ به ۵ سوال در مورد پیچیدگی اندازه گیری شده است.
۲-۱-۸-۱ رسمیت
به میزان استاندارد بودن مشاغل درون سازمان اشاره دارد. مهمترین فنون رسمیت عبارتند از فرایند گزینش، الزامات نقش،رویه ها و خطیمشیها، آموزش و شعائری که کارکنان برای اثبات وفاداری و تعهد خود نسبت به سازمان از آنها تبعیت می کنند (اسلمی و تدین، ۱۳۸۷ ) .
تعریف عملیاتی:
رسمیت از طریق شاخص‌هایی نظیر: سیاست و قوانین مکتوب شده، شرح شغلی و برنامه رسمی برای مشاغل بررسی شده وبه وسیله میانگین نمرات کسب شده از پاسخ به ۵ سوال در مورد رسمیت اندازه گیری شده است.
۳-۱-۸-۱ تمرکز
تمرکز به میزان تراکم اختیار رسمی که برای اتخاذ تصمیم در فرد، واحد یا سطح سازمانی متمرکز میشود و به کارکنان حداقل اجازه مشارکت در تصمیمات را میدهد اشاره میکند ( اسلمی و تدین، ۱۳۸۷).
تعریف عملیاتی:
تمرکز از طریق شاخص‌هایی نظیر: تصمیم گیری های مربوط به برنامه‌های جدید ،سیاست های جدید ،استخدام کارکنان جدید و ارتقای افراد جدید برای مشاغل بررسی شده وبه وسیله میانگین نمرات کسب شده از پاسخ به ۴ سوال در مورد تمرکز اندازه گیری شده است.
۲-۸-۱متغیر وابسته
۱-۲-۸-۱خلاقیت مدیران
خلاقیت متغیر وابسته پژوهش در نظر گرفته شدهاند. خلاقیت فراگردی شناختی است که هدف آن به وجود آوردن یک اندیشه، مفهوم، کالا یا اکتشافی بدیع و نو میباشد. فرانکن[۸](۲۰۰۳؛ به نقل از امیدی و دیگران، ۱۳۸۵) خلاقیت را تمایل به تولید یا بازشناسی ایدهها، راهکارها یا احتمالاتی که میتواند در حل مساله و برقراری ارتباط با دیگران مفید باشد دانسته است. خلاقیت کیفیت شخصی نیست، بلکه کیفیت اندیشه ها و رفتارها و محصولات است.
تعریف عملیاتی:
ابعاد خلاقیت در سازمان شامل مواردی است که برای مدیران در این پژوهش مورد بررسی قرار میگیرند شامل:
تحمل شکست: کارکنان تشویق میشوند که بدون ترس از پیامدهای آن شکست را تجربه کنند و اشتباهات به عنوان فرصتهای یادگیری به شمار میآید.
قبول ابهام: بر عینی بودن و معین بودن تاکید زیاد نمیشود چون خلاقیت را محدود میکند.
تشویق نظریه جدید: در این سازمانها از نظریه های جدیدی که افراد میدهند استقبال میشود.
پذیرش تضاد: گوناگونی دیدگاه ها تشویق میشود و هماهنگی و توافق بین افراد در این سازمانها مورد تاکید زیاد نمیباشد.
پذیرش تغییر: افراد در برابر تغییرات و پیشنهادات مثبت مطرح شده انعطاف دارند و آنها را میپذیرند.
کنترل بیرونی کم : قوانین و مقررات و خطیمشیها و کنترلهای مشابه به حداقل کاهش مییابد(امیدی و همکاران،۱۳۸۶).
که به وسیله میانگین نمرات کسب شده از پاسخ به ۵۰ سوال در مورد خلاقیت مدیران اندازه گیری شده است.
۹-۱قلمرو تحقیق
۱-۹-۱قلمرو موضوعی
قلمرو موضوعی این تحقیق حوزه‌‍ی تئوری سازمان است و به بررسی رابطه بین ساختار سازمانی و خلاقیت مدیران می‌باشد.
۲-۹-۱قلمرو مکانی
قلمرو مکانی این تحقیق کلیه شعب بیمه ایران استان تهران می باشد.
۳-۹-۱قلمرو زمانی
قلمرو زمانی این تحقیق از خرداد ماه تا مرداد ۱۳۹۳ می باشد.
فصل دوم:ادبیات و پیشینه تحقیق

 

فصل دوم
ادبیات و پیشینه تحقیق

۱-۲مقدمه
چهارچوب نظری[۹] مبنایی است که فرد پژوهشگر بر اساس آن دربارهی روابط بین عواملی که در ایجاد مساله مهم تشخیص داده شده اند نظریه پردازی می کنند. این نظریه می تواند ضرورتاً سخن پژوهشگر نباشد و گاهی به طور منطقی از نتایج تحقیقات قبلی پیرامون مساله نشات گیرد. ترکیب باورهای منطقی فرد پژوهشگر و تحقیقات مرتبط منتشر شده با مساله تحقیق در ایجاد مبنایی برای بررسی موضوع تحقیق نقش محوری دارد. به طور کلی چارچوب نظری پایهای است که تمام تحقیق بر روی آن تکیه می کند..(برادران و همکاران ۱۳۸۹)
در این بخش با توجه به موضوع تحقیق تعاریف کلی از متغیرهای به عمل خواهد آمد و مبانی نظری تحقیق ارائه گردیده و همچنین روابط بین متغیرها نیز مورد بررسی قرار می گیرد و در آخر تحقیقات پیشین مرور می گردد.
۲-۲تعریف بیمه و عقد قرارداد آن
۱-۲-۲ریشه لغوی بیمه
واژه بیمه که در زبان فرانسه assurance و در زبان انگلیسی insurance نامیده می شود، ظاهراً به کلام فارسی شباهت دارد ولی معلوم نیست از چه تاریخی مصطلح شده و غرض از استعمال آن چه بوده است.لغت شناسان معتقدند که واژ ه های انگلیسی و فرانسه از ریشه لاتین secures که به معنای اطمینان است گرفته شده است و علاوه بر عقد بیمه در معانی تضمین،تأمین،اعتماد یا اطمینان به کار رفته است.واژه بیمه در اغلب زبان های دیگر نیز از همین ریشه مشتق شده است.در حالی که تصور نمی رود که واژه بیمه در فارسی خود از ریشه های عربی،ترکی،عبرانی،یونانی،روسی یا لاتین باشد با اینکه واژه های بسیاری در زبان فارسی از این زبان‌ها گرفته شده، با این همه،به نظر می رسد که ریشه اصلی همان بیمه است زیرا عامل اساسی انعقاد عقد بیمه،ترس و گریز از خطر است و به سبب همین ترس و به منظور حصول تأمین عقد بیمه وقوع می یابد.(کریمی،۱۳۷۶)
بعضی دیگر معتقدند که بیمه از کلمه بیما از زبان هندی گرفته شده است و برخی دیگر نظر داده اند که بیمه از کلمه بیم و (ترس)اخذ شده است و چنین استدلال می کنند که چون اولین بار روس ها از ایران امتیاز بیمه گرفتند و بعد ها نیز دو شرکت بیمه روسی در ایران مشغول فعالیت بیمه ای شدند.کلمه بیمه از لغت استراخوانی که به معنی بیم و ترس است اخذ گردیده است و برخی از مؤلفین نیز کلمه بیمه را یک واژه پارسی قدیم می دانند و به استناد کتاب مسالک و ممالک تألیف ابواسحق اصطهری می گویند که بیمه نام شهری در دیار طبرستان و دیلم بوده است.

 

موضوعات: بدون موضوع
[سه شنبه 1400-01-24] [ 11:52:00 ب.ظ ]