670/0
62/854
3/5
776/0
9/1053
37/29
670/0
65/0
79/805
7/0-
866/0
نتیجه گیری و پیشنهادها
نتیجه گیری
در این پایان نامه 7 پارامتر مهم و تأثیرگذار در برآورد غلظت کل مواد رسوبی بستر شامل دبی آب، پهنای آبراهه، عمق آبراهه، شیب سطح آب، لزجت سینماتیکی، متوسط قطر ذرات و تفاضل تنش برشی بستر و بحرانی مورد بررسی قرار گرفتند. مدلسازی داده های گردآوری شده به کمک زبان برنامهنویسی متلب انجام گرفت و دو روش مدل حداقل مربعات ماشین بردار پشتیبان، زیرمجموعه روش یادگیری ماشین، و الگوریتم بهینهسازی اجتماع ذرات، زیرمجموعه روشهای فراکاوشی، بر روی داده ها پیادهسازی شد. نتایج حاصل از این پژوهش به طور خلاصه در زیر گزارش شده است.
<b
r/>
داده ها با بهره گرفتن از روش تحلیل ابعادی بیبعد شده و با بهره گرفتن از روش حداقل مربعات ماشین بردار پشتیبان مدلسازی اولیه صورت گرفت. و نتایج با روشهای متداول به نامهای گراف، ایکرز و وایت، انجلاند و هانزن، و یانگ مقایسه شد. مشاهده شد که روش حداقل مربعات ماشین بردار پشتیبان عملکرد بسیار مطلوبتری نسبت به روشهای متداول دارد. اما در غلظتهای بسیار پایین یانگ جواب بهتری ارائه میدهد.
در میان روشهای متداول روش یانگ، عملکرد بسیار بهتری در برآورد میزان غلظت مواد رسوبی بستر نسبت به سایر روشهای متداول مذکور دارد. روش انجلاند و هانزن برآورد میزان غلظت رسوبات کف را دستبالا و روشهای ایکرز و وایت، و گراف میزان غلظت مواد رسوبی کف را دست پایین تخمین میزنند.
با توجه به عملکرد بسیار مطلوب روش توان واحد جریان یانگ نسبت به سایر روشهای متداول مذکور از متغیرهای بدون بعد آن در مدل حداقل مربعات ماشین بردار پشتیبان استفاده به عمل آمد. نتایج مدل ثانویه LSSVM نسبت به مدل اولیه نسبتاً مورد بهبود واقع شد.
با توجه به اینکه اکثر روابط ارائه شده برای برآورد غلظت مواد رسوبی کف به صورت لگاریتمی میباشند، لذا متغیرهای ورودی در مقیاس لگاریتمی وارد مدل LSSVM شدند. مشاهده شد که نوسان خطای نسبی تکتک داده ها کمتر شده و از طرفی تعداد بیشتری از داده ها خطای نسبی کمتر از 4/0 را دارا میباشند. از طرفی دیگر برآورد غلظتهای پایین با نوسان کمتری نسبت به دو مدل اولیه برآورد گردید و داده ها در نمودار پراکندگی به سمت نیمساز ربع اول مختصات دکارتی متمایلتر شدند.
روش الگوریتم بهینهسازی اجتماع ذرات بر روی متغیرهای مورد استفاده در مدلسازی دوم روش LSSVM پیادهسازی شد. مشاهده شد که ترکیب توابع توانی و لگاریتمی برآورد مطلوبتری از غلظت رسوب ارائه میدهند. لذا با بهینهسازی ضرایب مربوط به تابع پیشنهادی ملاحظه گردید که عملکرد الگوریتم PSO نسبت به رویکرد نخست یعنی LSSVM نامطلوب بوده ولی از نگاهی دیگر جواب بسیار بهتری نسبت به رویکرهای متداول ارائه میدهد.
به منظور بررسی تأثیر تکتک متغیرها در برآورد میزان غلظت رسوبات بستر بر روی مدل LSSVM یک تحلیل حساسیت انجام گردید و مشاهده شد که عدد رینالدز و نیز عدد رینالدز برشی نقش منفی را بر روی شبیهسازی غلظت رسوبات کف توسط LSSVM ایفا می کنند. و از سوی دیگر به ترتیب شیب خط انرژی، نسبت پهنا به عمق جریان و عدد فرود بیشترین تأثیر مثبت را بر روی مدل میگذارند.
</b
پیشنهادها
در پایان این پژوهش تعدادی پیشنهاد برای افرادی كه علاقمند به پژوهش مرتبط با این پایان نامه هستند ارائه میگردد:
برآورد میزان غلظت مواد رسوبی بستر با بهره گرفتن از روشهای عددی از قبیل اجزا محدود، تفاضل محدود و یا حجم محدود و مقایسه نتایج حاصل از آن با روشهای ماشین بردار پشتیبان و الگوریتم بهینهسازی اجتماع ذرات.
استفاده از سایر روشهای فراکاوشی و یا یادگیری ماشین برای شبیهسازی غلظت مواد رسوبی بستر و مقایسه نتایج حاصله با روشهای ارائه شده در این پژوهش.
استفاده از روشهای پیشنهادی در این پژوهش برای شبیهسازی دبی بار آبرفتی در خروجی یک حوزه آبریز با بهره گیری از خصوصیات حوزه و داده های بارندگی در فصلهای تر و خشک سال.
تخمین آورد ماهانه رسوب به مخزن سد با بهره گیری از روش حداقل مربعات ماشین بردار پشتیبان و الگوریتم بهینهسازی اجتماع ذرات.
فهرست مراجع
Ackers, P., & White, W. (1973). Sediment transport: new approach and analysis. Journal of the Hydraulic Division, ASCE, 99(HY11), 2041-2060.
Asefa, T., Kemblowski, M., Mckee, M., & Khalil, A. (2006). Multi-time scale stream flow predictions: the support vector machines approach. J. of Hydrology, 318(1-4), 7-16. doi: 10.1016/j.jhydrol.2005.06.001
Azamathulla, H., Ghani, A., Chang, C., Abu Hasan, Z., & Zakaria, N. (2010). Machine Learning Approach to Predict Sediment Load. Clean Soil Air Water, 38(10), 969-976. doi: 10.1002/clen.201000068
Çimen, M. (2006). Estimation of daily suspended sediments using support vector machines. Hydrological Sciences Journal, 53(3), 656-666. doi: 10.1623/hysj.53.3.656
موضوعات: بدون موضوع
[سه شنبه 1400-01-24] [ 09:14:00 ب.ظ ]