1- اعلامیه ی بانكوك در سال 1967 میلادی، به هنگام تاسیس سازمان،
2- اعلامیه ی 1971 میلادی، كوالالامپور، در اعلام آسیای جنوب شرقی به عنوان منطقه ی صلح، آزادی و بی طرفی،
3- پیمان مودت و دوستی بالی در سال 1976 میلادی،
4- اعلامیه ی 1992 میلادی مانیل، در خصوص دریای چین جنوبی،
5- پیمان بانكوك در سال 1997 میلادی، مبنی بر اعلام منطقه به عنوان “منطقه ی عاری از سلاح های هسته ای “،
6- تدوین چشم انداز 22020 آ.سه.آن در كوالالامپور، در سال 1997 میلادی،
7- توافقنامه ی بالی دوم در سال 2003 میلادی،
8- امضا منشور آ.سه.آن در سال 2007 میلادی.[239]
به واسطه ی در پیش گرفتن سیاست گفتگو و اعتماد سازی، كشورهای آ.سه.آن از آغاز ایجاد، درگیر منازعه نظامی نشدند. هدف از ایجاد “مجمع منطقه ای آ.سه.آن”[240]، همزیستی مسالمت آمیز كشورهای آ.سه.آن در روابط فی ما بین و همچنین در روابط با كشورهای بیرون از آ.سه.آن می باشد. كشورهای عضو این جامعه تعهد دارند، اختلافات خود را به شیوه های مسالمت آمیز حل و فصل نمایند و امنیت خود را در پیوند با امنیت سایر كشورهای اتحادیه، تلقی نمایند. مجمع منطقه ای آ.سه.آن از مولفه هایی چون توسعه سیاسی، ترویج هنجارهای مشترك، پیشگیری از منازعات، حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات، صلح سازی و ساز و كارهای اجرایی مربوط به هر یک از موارد فوق تشكیل شده است. مجمع منطقه ای آ.سه.آن، مبتنی بر اصول، اهداف و توافقاتی است كه آ.سه.آن از تاریخ ایجاد تا به حال بر اساس آن ها، فعالیت كرده است. برای پایدار سازی امنیت در منطقه ی آ.سه.آن و با توجه به وابستگی متقابل مسائل امنیتی در سطح بین‌المللی، آ.سه.آن از طریق نظام دیالوگ و مجمع منطقه ای به همكاری امنیتی با سایر دول می‌پردازد.[241]
تاسیس نظام دیالوگ آ.سه.آن، در كاهش تنش های منطقه ای و بین المللی موثر بوده است. این نظام كه از دهه 1980 میلادی شروع به كار كرده است، شامل طیف وسیعی از كشورها و نهادهای بین المللی نظیر آمریكا، استرالیا، نیوزیلند، كانادا، ژاپن، هند، چین، كره جنوبی، روسیه و همچنین اتحادیه ی اروپا ست.
در آغاز سال 1994 میلادی اعضای آ.سه.آن و شركای دیالوگ تصمیم گرفتند، برای پیشبرد همكاری های مشترك در حوضه های مختلف نهادی به نام مجمع منطقه ای آ.سه.آن یا همان جامعه امنیتی آ.سه.آن را تاسیس كند تا عرصه ی فعالیت خود را به كل منطقه ی آسیا- اقیانوسیه،گسترش دهند. مجمع منطقه ای آ.سه.آن، مركب از اعضای این سازمان به علاوه كانادا، اتحادیه ی اروپا، ایالات متحده ی آمریكا، روسیه، چین، ژاپن، كره جنوبی، هند، استرالیا، پاپوا گینه نو و نیوزیلند است.[242]
مجمع منطقه ای آ.سه.آن به دو دلیل اصلی ایجاد شد:
1- گفتگو و گسترش همكاری های سیاسی و امنیتی كشورهای عضو،
2- گسترش جو اعتماد متقابل در منطقه و استفاده ی حداكثری از ظرفیت های منطقه در دیپلماسی پیش گیرانه.
علت وارد كردن آمریكا به این مجمع، ان بود كه اعضای آ.سه.آن نقش متوازن كننده‌ی ایالات متحده را به عنوان ركن ثابت امنیت منطقه ای، به رسمیت شناختند و آن را به عنوان مكمل مجمع بومی منطقه ای، در مقابل نوسانات در تعهدات آمریكا تصور نمودند. همچنین كشورهای عضو احساس كردند، چندین قدرت بزرگ مانند آمریكا، ژاپن و چین به گونه ای در جنوب شرق آسیا ذینفع هستند. مجمع منطقه ای آ.سه.آن درپی استفاده از فرصت ها، جهت تنظیم یک دستور كار بومی به جای تعیین دستور كار از سوی قدرت‌های خارجی است. مجمع منطقه ای آ.سه.آن، اختیار پرداختن به سه موضوع ذیل را دارد:
1- اعتماد سازی،
2- دیپلماسی بازدارنده،
3- حل و فصل مناقشات.
بیشترین توفیق مجمع در زمینه ی اعتماد سازی بوده است، كه از آن جمله می توان به مبادله‌ی داوطلبانه ی وضعیت بودجه دفاعی، گفتگوهای روزافزون در خصوص موضوعات متعدد امنیتی و افزایش تماس ها میان نهادهای نظامی كشورهای عضو، اشاره داشت. مجمع در خصوص اقدامات الزام آور و همچنین محدودیت های تسلیحاتی توفیق كمتری داشته است. در مجموع، مجمع منطقه ای آ.سه.آن ، موفقیت هایی در زمینه چند جانبه گرایی داشته است. [243]
به طور كلی آ.سه.آن به عنوان یک نهاد منطقه ای، گسترش امنیت منطقه ای را وجه همت قرار داده است و مساعی قابل توجهی را به صورت چند جانبه به انجام رسانده است از آن جمله:
1- فعالیت های امنیت محور از طریق مجمع منطقه ای آ.سه.آن،
2- آموزش عملیات های بشر دوستانه،
3- گسترش فرهنگ دیپلماسی پیشگیرانه،
4- گسترش فرهنگ اعتماد سازی و همكاری متقابل،
5- گسترش اقدامات شفاف سازی و مسئولیت پذیری در امور تسلیحات متعارف،
6- تقویت ظرفیت های سیستم های هشدار دهنده نظامی،
7- همكاری در امور نظامی و مقابله با اقدامات تروریستی،
8- همكاری در امور حفظ صلح، در راستای اهداف سازمان ملل متحد. برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت tinoz.ir مراجعه کنید.

ی در آ.سه.آن نقش دارد. با گذشت زمان آ.سه.آن توجه بیشتری به مسائل اقتصادی معطوف داشته است و به نظر می رسد همکاری های اقتصادی یک ابزار بوده است برای ایجاد ثبات سیاسی.[252]
عکس مرتبط با اقتصاد
آ.سه.آن از زمان تشکیل با چالش های مختلفی برای همگرایی روبرو بوده است ، ولی از اواخر دهه 1980، عوامل مختلف منطقه ای و بین المللی بصورت نسبتاً مساعد در راستای فرایند همگرایی این اتحادیه پیش رفته است. این اتحادیه با نرخ رشد 5/5 درصدی و نرخ تجارت درون منطقه ای 25 درصدی ، یکی از مناطق پویای اقتصادی جهانی محسوب می‌شود. به نظر می رسد که عواملی چون امنیت نسبی منطقه ای ، تعامل سازنده با قدرت های فرامنطقه ای ذینفع در منطقه، وجود جذابیت های لازم برای سرمایه گذاری خارجی و در پیش گرفتن سیاست دولت حداقلی ، نقش مؤثری در شکوفایی اقتصادی منطقه داشته است. در یک جمله می توان گفت، که آ.سه.آن بسترسازی مناسب برای همگرایی کرده است و به نظر می رسد آثار این تلاش در دهه دوم هزاره سوم بیشتر نمایان شود[253].

5-1-1- انواع نشست‌های آ.سه.آن
به ‌جز اجلاس و نشست‌های رسمی در سطح سران دولت‌ها و وزرای کشورها، نشست‌های دیگری نیز در آ.سه.آن صورت می‌گیرد:[254]
·مجمع منطقه‌ای آ.سه.آن: این مجمع متشکل از 27 عضو (10 کشور عضو به اضافه استرالیا، بنگلادش، کانادا، چین، ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا، هند، ژاپن، کره جنوبی، کره شمالی، مغولستان، پاکستان، زلاندنو، روسیه، پاپو آگینه نو، تیمور شرقی و سریلانکا) بوده و از سال 1994 آغاز به‌کار کرده است. هدف این مجمع گسترش گفتگوهای چندجانبه در منطقه آسیا-اقیانوسیه و توسعه همکاری‌ها در زمینه‌های مختلف است.
· نشست آسیا- اروپا: یک فرایند گفتگوهای غیررسمی بین آ.سه.آن و اتحادیه اروپا است که از سال 1996میلادی، شروع شده است.
· آ.سه.آن به اضافه سه: گفتگوهایی بین مقامات دولت‌های عضو آ.سه.آن و سه کشور چین، ژاپن و کره جنوبی که در حاشیه هر اجلاس سران آ.سه.آن به‌منظور بهبود روابط بین دولت‌های عضو آ.سه.آن و سه کشور فوق برگزار می‌شود.
· اجلاس آ.سه.آن-روسیه: رهبران دولت‌های عضو آ.سه.آن و رئیس جمهور روسیه هر ساله در طی یک نشست، به تبادل نظر و گفتگو پیرامون موضوعات فیما بین می‌پردازند.
· اجلاس آسیای شرقی: مجمعی است کاملا آسیایی، که سالانه توسط 16 کشور شرق آسیا و منطقه آ.سه.آن برگزار می‌گردد. روسیه از سال 2005میلادی، درخواست شرکت در این اجلاس را مطرح کرده است و هم اکنون به‌ عنوان عضو ناظر در این اجلاس شرکت می‌کند.
· نشست آ.سه.آن- استرالیا و زلاندنو؛ كه هر ساله میان كشورهای عضو آ.سه .آن و این دو كشور برگزار می گردد.[255]

 

5-1-2- موافقت نامه افتا و تحولات آن
در سال 1992 میلادی بود که توافقنامه ی (منطقه ی آزاد تجارت آ.سه.آن) تحت عنوان “افتا” با هدف “ایجاد جامعه اقتصادی آ.سه.آن”[256] منعقد شد و طبق آن قرار شد که این اتحادیه تا سال 2015 میلادی، با حذف کلیه ی تعرفه های تجاری و یکسان سازی اکثر سیاست های اقتصادی، جامعه اقتصادی آ.سه.آن را پایه گذاری کند. مهمترین اصول توافقنامه ی افتا به شرح زیر است:
1- محدودیت های تجاری کلیه صنایع، طبق جدول زمان بندی شده برداشته شود،
2- کلیه سرمایه‌گذاری ها در منطقه ی آ.سه.آن، مشمول تسهیلات از سوی اعضا قرار گیرد،
3- کلیه موانع سرمایه گذاری برچیده شود،

 

موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 01:56:00 ب.ظ ]