فصل پنجم : نتیجه گیری و پیشنهادهای تحقیق
۵-۱- مقدمه ……………………………………………………………………………………………………………………۱۲۹
۵-۲- مروری بر نتایج به دست آمده از پژوهش ………………………………………………………………….۱۳۰
۵-۳- نتیجه گیری …………………………………………………………………………………………………………….۱۳۳
۵-۴- محدودیت های پژوهش …………………………………………………………………………………………۱۳۴٫
۵-۵- پیشنهادها…………………………………………………………………………………………………………………۱۳۴٫
۵-۶- خلاصه فصل ……………………………………………………………………………………………………………۱۳۵
منابع و مآخذ ………………………………………………………………………………………………………………….۱۳۶٫
الف – منابع فارسی …………………………………………………………………………………………………………۱۳۶٫
ب – منابع انگلیسی …………………………………………………………………………………………………………۱۳۷
پیوست ……………………………………………………………………………………………………………………………۱۳۸
فهرست جداول
عنوان صفحه
جدول شماره۴-۱ :نتایج آزمون تایو بی کندال در خصوص آزمون فرضیه ۱ ………………………………. ۱۲۳
جدول شماره۴-۲ :نتایج آزمون رگرسیون لجستیک در خصوص آزمون فرضیه۱٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫۱۲۴
جدول شماره۴-۳ :نتایج آزمون تایو بی کندال در خصوص آزمون فرضیه ۲٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫۱۲۵
جدول شماره ۴-۴ :نتایج آزمون رگرسیون لجستیک در خصوص آزمون فرضیه۲٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫ ۱۲۶
جدول شماره ۴-۵ :نتایج آزمون تایو بی کندال در خصوص آزمون فرضیه۳ …………………………….. ۱۲۷
جدول شماره ۴-۶ :نتایج آزمون رگرسیون لجستیک در خصوص آزمون فرضیه۳٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫ ۱۲۸
چکیده
این تحقیق به بررسی ارتباط بین هموارسازی سودبا نسبت های مالی اهرمی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. در راستای این هدف، کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که داده های آنها در دسترس باشد، از سال ۱۳۹۰پذیرفته شده باشند، شرکت سرمایه گذاری یا با فعالیت خاص (مثل تامین مالی ) نباشد، وشرکت هایی که پایان سال مالی آنها ۲۹ اسفند هر سال باشند مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور آزمون فرضیه ­ها از آزمون های آماری از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون و تحلیل واریانس که دارای خطای معیار کمتری در مقایسه با سایر روش های آماری می باشند استفاده شده است. نتیجه تحقیق نشان می­دهد که بین هموارسازی سود و نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام رابطه ی معنی داری وجود دارد ، بین هموارسازی سود و نسبت بدهی به مجموع دارائیها رابطه ی معنی داری وجود دارد، بین هموارسازی سود و نسبت بدهی به مجموع دارائیهای ثابت رابطه ی معنی داری وجود دارد.
تصویر درباره بازار سهام (بورس اوراق بهادار)
کلید واژه : هموارسازی ، هموارسازی سود ، نسبت های مالی اهرمی
۱-۱)مقدمه
این پژوهش به یکی از مباحث مهم مدیریت سود، یعنی هموارسازی سود می پردازد.به طور کلی هموارسازی سود عبارت است از اعمال نظر مدیریت شرکت در تقدم و تاخر ثبت حسابداری هزینه ها و درامدها و یا به حساب گرفتن هزینه ها یا انتقال انها به سال های بعد به طوری که باعث شود شرکت در طول چند سال مالی متوالی از روند سودبدون تغییرات عمده برخوردار باشد.هدف مدیریت این است که شرکت را در نظر سرمایه گذاران و بازار سرمایه با ثبات و پویا نشان دهد.در این مقاله به روش های هموارسازی سود از یک طرف و از طرف دیگر به سازوکارهایی از قبیل ویژگی های کیفی اطلاعات و افشاء بیشتر باعث می شود مدیریت شرکت در فرایند هموارسازی موفق نباشد می پردازد. اهمیت دادن به درآمد و سود حسابداری گزارش شده ، یک فرضیه ای وجود دارد که مدیران جستجو می کند که سود را در طی تمام دوره هموار نماید بطوریکه جریان سود ثابت بیشتر با واریانس سالانه کمتر منتهی به ارزش گذاری شرکت بالاتر می شود . در برخی موارد این بحث پیشنهاد می گردد که یک بازار سهام طبیعی نمی تواند داده های حسابداری را بطور صحیح شرح دهد . رونن و سادن به تناوب پیشنهاد می کنند که مدیران هموار سازی سود را برای پیشگوئی کردن بهینه (بوسیله افراد برون سازمانی) از جریانات نقدی که ارزش شرکتها بر آن مبنا قرار می گیرد ، تسهیل می کند .
حسابداری
از طرفی نسبت ها روش هایی هستند که به شرکت ها و سهامداران آنها این امکان را می دهد که خود را در مقابل سایرین ارزیابی نمایند. نسبت ها وسیله ای هستند که از طریق آنها سهامدار می تواند تمامی نتایجی را که ازصورت های مالی که شرکت باز دارد را بدست آورد.بطور خلاصه، برای اطمینان ازسلامت مالی شرکت باید آن شرکت را تجزیه و تحلیل نمود و در اینجا می توان با نسبت های مالی نتایج قابل توجه ای از صورت های مالی آن شرکت بدست آورد . که یکی از این نسبت ها نسبت ها نسبت های اهرمی می باشد .
نسبت هایی که ترکیب سرمایه از بدهی شرکت را نمایان می سازد یعنی نشان می دهد شرکت چه مقدار از نیاز مالی خود را با وام جبران نموده است .
گسترش مرزهای اقتصادی با تداوم انقلاب صنعتی در قرن نوزدهم، ایجاد کارخانه های بزرگ ونیاز به اجرای طرحهای عظیم صنعتی که نیازمند سرمایه های کلان بودسرعت گرفت . تامین چنین سرمایه هایی از امکانات مالی یک یا چند سرمایه گذار فراتر بود و از سوئی، یک یا چند سرمایه دار نیز آمادگی پذیرفتن خطر تجاری چنین فعالیتهای بزرگی را نداشتند.بنابراین تنظیم نحوه اداره شرکتهای سهامی و روابط بین صاحبان سهام از طریق وضع قوانین و مقررات توسط دولتهاو نظم یــــافتن بخشی از معاملات اوراق بهاداردر چارچوب ایین نامه های بورسهای اوراق بهادارباعث فزونی سرمایه گذارانی شد که نه مستقیماً در اداره شرکتها مشارکت داشتند و نه دارای چنین تمایلی بودند.
عکس مرتبط با اقتصاد
فصل اول
کلیات
۱-۲)بیان مساله
هموارسازی سود عبارتست از اعمال نظر مدیریت شرکت در تقدم و تاخر ثبت حسابداری هزینه ها و در آمدها یا به حساب گرفتن هزینه یا انتقال آنها به سال های بعد به طوری که باعث می شود در طول چند سال متوالی از روند سود بدون تغییرات عمده برخودار باشد .روش مدیریت این است که شرکت را در نظر سرمایه گذاران و بازار سرمایه با ثبات و پویا نشان دهد.یکی از انگیزه های هموارسازی سود مدیریت سود و حفظ اعتبار شرکت است چرا که اعتبار باعث می شود شرکت کارا و پویا نشان دهد . یکی از انگیزه های هموارسازی سود مدیریت سود و حفظ اعتبار شرکت است چرا که اعتبار باعث می شود که سرمایه گذاران و اعتبار دهندگان نسبت به شرکت نظر مساعدتری داشته باشند و شرکت از صرف هزینه های اضافی در قالب با سایر شرکتهای مشابه بی نیاز شود و با هزینه های کمتر اعتبار وام دریافت کنند.
مهم ترین انگیزه هموارسازی سود این است که شرکتهای که روند سود آنها دچار تغییرات عمده نمی شوند نسبت به شرکتهای مشابه بدهی کمتری دارند سایر انگیزه های که باعث می شود مدیران در پی هموارسازی سود باشند عبارتند از :
۱-دریافت پاداش مدیریتی بیشتر به خاطر بالا بودن ارزش سهام :
وقتی شرکت در بورس نسبت به شرکتهای مشابه ارزش بیشتری داشته باشد مدیران توقع دریافت پاداش بیشتری دارند
۲-پرداخت بهره کمتر در استقراض از موسسات اعتباری بانکها
هموارسازی سود در حال رشد نشان می دهد این خود نمایانگر ریسک کمتر در مورد این شرکت است و به آن امکان می دهد با نرخ بهره پایین تری از موسسات اعتباری بانکها وام بگیرند و نقدینگی حاصل از بهره کمتر می تواند یکی از منابع مالی برای شرکتها برای توسعه آن باشد.
۳- جذب سرمایه گذاری
روند رشد شرکت در تصمیم گیری سرمایه گذاران و اعتبار دهندگان موثر است زیرا آنها معتقدند این شرکتها ریسک کمتری دارند برای سرمایه گذاری بهتر دارند.( ابوالفضل نظری)
هموارسازی سود اقدامی آگاهانه و عامدانه برای کاهش تغییرات نوسان های سود گزارش شده یا سود مورد پیش بینی با بهره گرفتن از تکنیک های حسابداری مثل متغییرها و نسبتهای حسابداری در چارچوب اصول پذیرفته شده عمومی حسابداری است .تئوری عدم ثبات رویه بیان می کند که نوسان زیاد سود شرکتهای یسک سرمایه گذاری در شرکتهای بورسی به علت ثبات سود دریافتی توسط سهامدران سبب افزایش رضایت سهامداران می شود .عوامل موثری بر هموارسازی سود اثری می گذارد یکی از عوامل قدرت نقدینگی شرکت هاست . در واقع شرکت های که نسبت نقدینگی آنها بالاست ریسک نقدینگی در آنها کاهش می یابد .عامل دیگر نسبت پوشش بهره است درواقع این نسبت های توانایی شرکت ها در بازپرداخت بهره بدهی هایی را که از محل سود تامین می شوند نشان می دهد.(انصاری و همکار،۱۳۹۰).
۳-۱ اهمیت و ضرورت انجام تحقیق
اهمیت هموارسازی سود سرچشمه گرفته از جایگاه ویژه و منحصر به فرد مقوله سود حسابداری و امورمالی است که به عنوان معیاری برای ارزیابی عملکرد گذشته واحد تجاری جهت پیش بینی جریان نقدی آینده واحد تجارت به حساب می آید که همواره یکی از بحث انگیزترین مباحث حسابداری در مجامع حرفه ای مطرح بوده است .علاوه بر آن در عمل نبز حسابداران وحسابرسان و تحلیلگران مالی در فرایند گزارشگری مالی به نوعی با این پدیده و پیامدهای آن مواجه بوده اند.
در قرن نوزدهم منابعی وجو دارند که به بررسی خواص هموارسازی از طریق روش های گوناگون حسابداری پرداخته اند . بو خمستر ۱۹۹۲ با بهره گرفتن از تجزیه و تحلیل ساده عبارت “هموارسازی سود “و مورد توجه قرار دادن مفهوم هموارسازی سود به جای اصطلاح آن سی و چهارمقاله یا کتاب از بین سالهای ۱۸۹۳ تا ۱۹۵۳یافت که هموارسازی سودبه طور صحیح یا ضمنی شناسایی کرده یا توضیح داده اند.بوخمستر عبارتی مانند “هموارسازی سود “و “هموارسازی فایده”را نام برد که نویسندگان مختلف به منظور تحقیق توضیح عمل مدیران برای کاهش نوسانات سود گزارش ده اعتماد سرمایه گذاران را کاهش می دهد. بنابراین با هموارسازی سود اعتماد سرمایه گذاران به شرکت افزایش می یابد و آنها راراحت تر می تواند به روند جریان نقدی آتی پی ببرند.
به نظر می رسد با توجه به اینکه پژوهش های که در ایران در خصصوص رابطه هموارسازی سود نسبت های مالی اهرمی تحقیقی به صورت مجزا انجام نگردیده جهت تبین این رابطه از اهمیت به سزایی برخودار می باشد.
۱-۴ اهداف تحقیق
تبین رابطه بین هموارسازی سود با نسبت های مالی اهرمی
۱-۵ سؤالات تحقیق:
-بین هموارسازی سود و نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام چه رابطه ای وجود دارد؟
-بین هموارسازی سود و نسبت بدهی به مجموع دارائیها چه رابطه ای وجود دارد؟
-بین هموارسازی سود و نسبت بدهی به دارائیهای ثابت چه رابطه ای وجود دارد؟
۱-۶ فرضیه ‏های تحقیق:

 

برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت tinoz.ir مراجعه کنید.

 

بین هموارسازی سود و نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام رابطه ی معنی داری وجود دارد.

۲- بین هموارسازی سود و نسبت بدهی به مجموع دارائیها رابطه ی معنی داری وجود دارد.
۳-بین هموارسازی سود و نسبت بدهی به مجموع دارائیهای ثابت رابطه ی معنی داری وجود دارد.
۱-۷ تعریف واژه ‏ها و اصطلاحات فنی و تخصصی :
هموارسازی سود:
هموارسازی سود اقدامی منطقی و عقلایی است که مدیران تلاش می کنند با به کارگیری ابزارهایی خاص در حسابداری ،آن دست یابند (هپ ورث ۹۵۳)از دیدگاه بیدلمن (۱۹۷۳)تعریف هموارسازی سود به شرح زیر است :(هموارسازی سود بیانگر تلاش مدیریت برای کاهش نوسان های سود است ،تا حدی که در محدوده ی خط و مشی حسابداری و مدیریت ،منطقی و قابل قبول محسوب می شود )به عقیده بلکویی (۱۹۸۷۴)بهترین تعریف از هموارسازی سود ، توسط بیدلمن ارائه شده است
به طور کلی هموارسازی سود عبارت است از اعمال نظر مدیریت شرکت در تقدم وتاخر ثبت حسابداری هزینه ها و درآمدها ویا به حساب گرفتن هزینه ها یا انتقال آنها به سال های بعد به طوری باعث می شود شرکت در طول چند سال مالی متوالی از روند سود بدون تغییرات عمده برخوردار باشد هدف مدیریت این است که شرکت را در نظر سرمایگذاران و بازار سرمایه با ثبات و پویا نشان دهد (پور حیدری و افلاطونی ۱۳۸۶،۵۶)
نسبت های مالی اهرمی :
نسبت اهرمی شرکت نسبت کل بدهکاری شرکت به مجموع دارایی های آن تعریف می شود.این نسبت می تواند تعبیری باشد از آنچه بعد از متغییر شرکت برای سهامداران باقی می ماند . با این وجود این نسبت عموما قادر نیست تخمین مناسبی از احتمال ورشکستگی شرکت در آینده نزدیک بدهد. علاوه بر این ،از آن جای که کل بدهکاری های شرکت (تا فعالیت تامین مالی )این نسبت اهرم بنگاه را بالاتر از آنچه هست نشان می دهد.همچنین این نسبت اهرمی از اقلامی نظیر ذخیره پایان خدمت کارکنان نیز تاثیر می پذیرد .
فصل دوم
مبانی نظری و پیشینه تحقیق
۲-۱ مقدمه
تعامل بین افراد جامعه که در جهت رفع حوایج و نیاز مادی یکدیگر است اقتصاد جامعه را شکل می دهد.اقتصاد وسیله برای تولید و توزیع ثروت در جامعه است .بنابراین عملکرد کارآی اقتصاد برای رفاه عمومی و با لابردن سطح استاندارد در زندگی مردم در هر جامعه ضروری است .واحدهای اقتصادی نقش با اهمیتی در اقتصاد ایفا می کندند.آنها برای فعالیت خود به منابع اقتصادی نیاز دارند و دارندگان منابع به دنبال پر بازده ترین فرصتها برای سرمایه گذاران مازاد خود هستند .این دو گروه یکدیگر را در بازار سرمایه می یابند.در بازار سرمایه اطلاعات مالی مهم ترین اساس هر تصمیم است.(اصغری،۱۳۸۴)
سود از جمله شاخص های اندازه گیری فعالیت های یک واحد اقتصادی است .درک و شناخت رفتار سود حسابداری برای مقوله ای است ،که بر اثر گسترش فنون کمی مدیریت و ضرورت توجه به نیاز استفاده کنندگان صورت های مالی شکل گرفته است.این امر از محدوده اندازه گیری فعالیت های گذشته فراتر رفته و حسابداری را برای یاری رساندن به تصمیم گیرندگان تواناتر ساخته است (ملانظری ۱۳۸۶)
سرمایه گذاران به طور عام به رقم سود توجه ویژهای دارند .آنها سودهای بدون نوسان یا کم نوسان را با کیفیت تر تلقی می کنند. به عبارت بهتر ،آنها در شرکت هایی حاضرند سرمایه گذاری کنند که روند سود آنها دارای ثبات بیشتری است.بنابراین سودهای گزارش شده هماره به عنوان یکی از تصمیم گیری مالی،دارای اعتبار ویژه ای است و تحلیل گران مالی متفق القول سود را به عنوان یک عامل اساسی در بررسی ها و قضاوت های خود مد نظر قرار می دهند.مدیران انگیزه ای قوی دارند که سود رامدیریت کنند. مدیران واحدهای تجاری سعی می کنند در فرایند تعیین سود دخالت نمایند تا رقم سود را در راستای اهداف دلخواه آنها گزارش شود .منظور از مدیریت سود در واقع ،نوعی دستکاری مصنوعی سود توسط مدیریت جهت رسیدن به اهداف دلخواه است. یکی از جنبه های مدیریت سود فهموارسازی سود است که در این پژوهش مد نظر است (مهدی مرادی ۱۳۸۷)

 

موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 04:11:00 ق.ظ ]